друкувати


Верховна Рада приготувалася продавати українську землю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-20 03:45:16

На сайті Верховної ради України розміщено текст законопроекту №9001-1 «Про ринок земель», який був у вівторок поданий урядом на розгляд.

Законопроектом встановлено ряд обмежень. Так, земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва можуть продаватись громадянам України та фермерським господарствам, створеним відповідно до закону, в розмірах, що не перевищують граничної максимальної загальної площі земельних ділянок у приватній власності однієї особи з урахуванням пов’язаних осіб та осіб, пов’язаних з нею відносинами контролю, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у відповідному природно-сільськогосподарському регіоні.

До загальної площі земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у приватній власності однієї особи з урахуванням пов’язаних осіб та осіб, пов’язаних з нею відносинами контролю, включається площа земельних ділянок, якими ця особа володіє на праві спільної часткової власності.

Гранична максимальна площа земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у приватній власності однієї особи у разі розташування їх у різних природно-сільськогосподарських зонах (гірських областях) в цілому не може перевищувати 2100 гектарів.

У межах природно-сільськогосподарської зони (гірської області) гранична максимальна загальна площа земельних ділянок у приватній власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва становить, гектарів:

Полісся — 1500;
Лісостеп — 1750;
Степ, Степ посушливий, Сухий степ — 2100;
Карпатська гірська область — 900;
Кримська гірська область — 1100.

Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності для ведення товарного сільськогосподарського виробництва може перевищувати граничну максимальну площу земельних ділянок у приватній власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва у відповідному регіоні у разі успадкування земельних ділянок.

За відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення (сільськогосподарських угідь) протягом п’яти років з дня укладення договору, за яким ця ділянка перейшла у власність відчужувача:

у разі відчуження у перший рік — 100 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
у разі відчуження у другий рік — 90 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
у разі відчуження у третій рік — 80 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
у разі відчуження у четвертий рік — 70 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;
у разі відчуження у п’ятий рік — 60 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки;”.

Тобто перепродавати землю буде не вигідно. І купуватимуть її дійсно ті, кому вона необхідна як засіб виробництва, а не  спекуляційного збагачення.

Ми вже повідомляли, на початку липня Верховна рада зробила перший крок до ринку земель, а саме ухвалила закон "Про Державний земельний кадастр".

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у області