друкувати


Чи повернеться «Коломийський вісник» до Коломийської міськради?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-19 04:30:03

Вже тривалий час не приходить до читачів популярна газета «Коломийський вісник» — одне з перших на Прикарпатті демократичних видань. Це не може не тривожити громадськість Коломийщини.

Саме тому виїзний пленум правління обласної організації НСЖУ, який відбувся днями в місті над Прутом, підтримав заяву головного редактора газети Василя Дем’яніва прокурору міста Коломиї Русланові Гнідану, копії якої журналіст надіслав Генеральному прокурору України Вікторові Пшонці, в Адміністрацію Президента України — керівникові Міжвідомчої робочої групи  з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів Дарії Чепак і міському голові Коломиї Ігореві Слюзарю.

В.Дем’янів, котрий працює головним редактором «Коломийського вісника» з часу заснування газети 18 травня 1990 р., так викладає обставини справи, які змусили його звернутися із заявою до прокурора міста. Редакція газети має форму товариства з обмеженою відповідальністю, 50% статутного капіталу якого належало територіальній громаді м.Коломиї, а решту — журналістському колективові. Але 28 січня 2009 р. Коломийська міська рада попереднього скликання одноосібно й кулуарно, без участі відповідальних працівників редакції, прийняла рішення про вихід зі складу учасників ТзОВ «Редакція газети «Коломийський вісник» і згідно з рішенням загальних зборів співзасновників (учасників) від 5 червня 2009 р. міську раду виключили зі складу співзасновників, а замість міськради ввели Віктора Бабущака  (який проживає в с.Корничі Коломийського району і є, як вказує заявник, чоловіком племінниці Богдана Гдичинського — донедавна заступника міністра юстиції, а тепер  керівника служби  центрального апарату цього міністерства й депутата івано-Франківської обласної ради) й надали йому 50% статутного капіталу, що належав міськраді.

На переконання автора заяви, рішення Коломийської міськради про вихід із співзасновництва редакції газети «Коломийський вісник» прийнято в односторонньому порядку і не відповідає вимогам ст.20 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні». Угоду про зміну складу співзасновників  підписують всі співзасновники на засадах добровільності і вона вважається укладеною після досягнення згоди всіма співзасновниками і стосовно всіх істотних умов, що цього дотепер, попри усні запевнення В.Бабущака, не зроблено. А сам співзасновник досі втікає від обіцяних зобов’язань, через що редакція погрузла у фінансових боргах, газета з початку 2011-го не виходить у світ.

Отож автор заяви вважає, що рішення Коломийської міської ради від 28.01.2009 р. суперечить чинному законодавству України і є незаконним, оскільки його прийняли з порушенням чітко виписаної  процедури змін у складі співзасновників, щоби приховати незаконну приватизацію комунального майна — частки в статутному капіталі ТзОВ. Тому в порядку прокурорського нагляду він просить негайно винести протест прокурора на скасування цього незаконного рішення Коломийської міськради, щоб поновити порушені  права територіальної громади і працівників редакції та відкрити кримінальну справу. Зазначені дії посадових осіб міської ради містять, на думку автора заяви, ознаки рейдерського зговору і  умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та інших злочинів В.Дем’янів у своїй заяві також нагадує, що 23 березня 2010 р. на нього вчинили розбійницький напад, який, попри офіційну версію слідства — хуліганство, він пов’язує з перешкоджанням професійній діяльності. Внаслідок замаху на життя йому пробили череп, зламали ногу, і він став інвалідом. і тепер, так виглядає, що не вдалося бандитам  фізично, те здійснили через економічний зашморг — газета «Коломийський вісник» не виходить у світ, а зайшлий горе-інвестор утікає від зобов’язань і відповідальності. Тому, переконаний  В.Дем’янів, часопис слід повернути законному співвласникові — Коломийській міській раді.

Автор: Михайло ПОСІЧАНСЬКИЙ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА