друкувати


Світові ціни на золото зросли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-19 09:30:24

Світові ціни на золото зросли на тлі побоювань подальшої кризи у зоні євро та у США. У тій країні точаться суперечки між політиками стосовно того, як скоротити дефіцит бюджету та уникнути дефолту.

Ціна на золото встановила рекорд, сягнувши 1600 доларів за тройську унцію на торгах у Лондоні. Одна тройська унція становить трохи більше 31 грама.

Оглядачі вказують, що інвестори посилено скуповують золото тоді, коли їм бракує впевненості в інших активах, як-от в державних цінних паперах.

Різке здорожчання золота розпочалося минулого тижня. Крім того, дорожчає швейцарський франк. Цю валюту, так само як і золото, вважають надійною для інвестицій у період кризи.

Обвали на європейських біржах

Тим часом на європейських фондових біржах – падіння індексів. До цього призвела інформація про можливі фінансові проблеми у найбільших банках континенту.

Ринки відреагували на результати так званих стрес-тестів. Це перевірки, покликані оцінити, чи мають європейські банки достатньо капіталу, щоби вистояти в умовах нової фінансової кризи.

Як розповідає кореспондент Бі-Бі-Сі Ендрю Вокер, результати торгів у понеділок є першою реакцією ринків на стрес-тести, результати яких оприлюднили наприкінці минулого тижня.

З 91 установи повністю тести провалили лише 8, але, як каже кореспондент Бі-Бі-Сі з економіки, ті тести критикують за м’якість, зокрема, через те, що вони не враховують багатьох факторів, які, наприклад, призвели до кризи у Греції.

Цього тижня лідери країн, які входять до зони євро, зустрінуться, щоби обговорити виділення другої позики Греції. Крім того, на саміті в Брюсселі 21 липня зосередять увагу на тому, як досягти фінансової стабільності у єврозоні.

Джерело: BBC Ukrainian