друкувати


В Україні 45% громадян бажають відновлення смертної кари

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-14 05:45:47

В Україні 45% громадян бажають відновлення смертної кари. 43% - проти такого рішення, решта не змогла визначитись. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного компанією Research&Branding Group.

Зокрема, майже половина жителів південного сходу України (48%) вважають необхідним відновлення смертної кари. При цьому на заході України прибічників страти дещо менше - 37%, а в Центрі - 46,5%.

Основний сенс такого покарання, як страта, опитані респонденти, визначають як: виняткова міра для невиправних злочинців - 42%, законна міра покарання за тяжкий злочин - 31%, засіб залякування - 23%, абсолютно непотрібне покарання - 21%, засіб справедливості і відплати злочинцеві - 18%, крім того, 7% респондентів назвали смертну кару способом оздоровлення суспільства і зміцнення моралі.

При цьому 45% жителів України вважають смертну кару страшнішою для людини, ніж пожиттєве ув'язнення, а 38% респондентів дотримуються зворотної точки зору - пожиттєве ув'язнення страшніше за страту. Не змогли відповісти 18% опитаних.

Згідно з даними опитування, 75% респондентів вважають, що рівень злочинності в Україні високий, 18% опитаних вважають, що рівень середній, і тільки 6,5% оцінюють його як низький.

Дослідження громадської думки населення України щодо ставлення до смертної кари проводилося компанією Research&Branding Group в період з 20-31 березня 2011 року. Під час дослідження були опитані 2075 людей по всій території України. Статистична похибка не перевищує 2,2%.

Нагадаємо, Євросоюз та Рада Європи закликають світове співтовариство підтримати ідею введення всесвітнього мораторію на смертну кару. Наразі від смертної кари відмовились 73 країни світу.

Джерело: ТСН