друкувати


Модерна вишивка від Ірини Струннікової

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-08 05:30:58

Тут презентована не традиційна орнаментальна, а модерна вишивка. Авторка цих робіт представляє їх громаді міста лише вдруге, хоча вишиванням Ірина Струннікова захоплюється здавна.

Спочатку відшивала на полотні все поспіль — була й орнаментика, і картини, серед яких — пейзажі та натюрморти. На живописній класиці зосередилася близько семи років тому. Місяць-два, а іноді й півроку витрачає на кожну з вишитих репродукцій. Іноді, якщо не влаштовує підібраний відтінок ниток, не лінується перешивати. Буває, що й по кілька разів, як от найвідомішу картину російського художника Івана Крамського «Незнайомка».

Мистецтвом авторка цих робіт захоплюється з дитинства. Тоді ж і спробувала себе у малюванні, однак результатом залишилась невдоволена. Першою роботою з серії «Світова класика живопису», пригадує пані Ірина, була відтворена у нитках репродукція картини «Силует біля вікна» Сальвадора Далі. З того часу її бачення відомих творів мистецтва різних епох та стилів отримало втілення у понад 2-х десятках робіт. Вони представлені у цій експозиції. Схеми для вишивання, розповідає майстриня, шукає усюди, де лише буває.

Серед презентованих на виставці — вишита копія славнозвісної «Мони Лізи» Леонардо да Вінчі. Не боїться авторка братися і за відтворення фрагментів знакових полотен Рембрандта, Рафаеля, Мікеланджело та інших геніїв. У нагоді стають не лише нитки, але й бісер, — якщо доводиться працювати над характерним творчим доробком Густава Клімта. Поруч із класикою мисткиня експонує кілька портретів відомих жінок, які свого часу стали апологетами стилю.

Джерело: Радіо «Західний полюс»