друкувати


Нацбанк виконав усі умови МВФ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-05 12:45:34

За підсумками другого кварталу поточного року Національний банк України (НБУ) успішно виконав усі зобов'язання у сфері валютно-курсової політики, узяті у рамках загальної з Міжнародним валютним фондом (МВФ) програми "стенд-бай".

Як повідомляє прес-служба НБУ, так, фактичний об'єм чистих міжнародних резервів перевищує їх нижню межу, передбачену програмою, а щоденні відхилення офіційного курсу гривні від її ринкових котирувань не виходили за межі - 2 %. Зокрема, упродовж другого кварталу вони знаходилися в діапазоні від 0% до "- 0,27%". Це є вагомим показником успішного виконання вказаної програми, вважають в Нацбанку, пише ЛІГАБізнесІнформ.

Регулятор відмічає, що за умов коливання попиту і пропозиції на міжбанківському валютному ринку, НБУ проводив в червні інтервенції з продажу і купівлі валюти.

Упродовж місяця ринкові котирування гривні відносно безготівкового долара США знизилися на 0,04% -до 7,9812 грн/дол, а готівкового, з операцій з продажу населенню доларів США, - на 0,01 % - до 7,9991 грн/дол.

Нагадаємо, що МВФ наприкінці липня 2010 року вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand by на SDR10 мільярдів (близько 15,6 мільярдів доларів). Тоді ж Київ отримав перший транш у розмірі SDR 1,25 мільярда.

У грудні 2010 року МВФ вирішив виділити Україні другий транш кредиту stand by у розмірі SDR1 мільярд (близько 1,5 мільярдів доларів).

Однак комісія, що працювала в березні в Києві, не змогла рекомендувати раді директорів позитивне рішення щодо чергового траншу для України.

На сьогоднішній день МВФ  готовий прийняти рішення про виділення третього траншу за програмою stand by після того, як Україна затвердить пенсійну реформу і вирішить проблему занижених тарифів на природний газ для населення. Про це повідомив глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр.

Джерело: ТСН