друкувати


Рада хоче встигнути з пенсійною реформою до канікул

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-05 11:45:26

Останній тиждень перед канікулами народні обранці вирішили ударно попрацювати. За кілька днів, що лишилися до закриття сесії, парламент розгляне понад 136 питань, – повідомив голова Верховної Ради Володимир Литвин на засіданні погоджувальної ради в понеділок.

У плані стоїть, зокрема, закон про пенсійну реформу. Скандальний законопроект планують ухвалити в  другому читанні. Розгляд  розпочнуть у четвер о 16 годині, – повідомив Литвин. Спікера не бентежить те, що до законопроекту подано понад тисячу поправок, а вже у п’ятницю очікується урочисте закриття VIII сесії.

«У нас бувало і по три тисячі поправок», – заявив Литвин, додавши, що за потреби можна призначити додаткові засідання. При цьому він нагадав, що надто зволікати з рішенням не бажано, оскільки від прийняття пенсійної реформи залежить співпраця з Міжнародним валютним  фондом – отримання кредитів.

А тим часом опозиція закликає не голосувати за урядовий варіант пенсійної реформи і розробити цілком новий законопроект. Як заявила у понеділок партія «Наша Україна», пропоновані численні поправки не змінюють суті «так званої реформи, яка зведеться лише до того, що найбільш бідних і незахищених громадян у нашій державі знову виштовхнуть за межу виживання». Отож у своїй заяві «НУ» вимагає «перезавантажити пенсійну реформу».

«Антинародною» називають пенсійну реформу і в Блоці Юлії Тимошенко. Як прогнозує заступник голови Верховної Ради, бютівець Микола Томенко, в останній тиждень роботи парламенту влада спробує легалізувати 5 «антинародних реформ».

Окрім пенсійної, Томенко назвав реформу охорони здоров’я. За версією влади, вона полягатиме у радикальному скороченні медичних установ, – чого опозиція, пообіцяв бютівець, постарається не допустити.

Третя антинародна реформа, за його словами, – земельна, проти якої виступає більшість населення України. Четверта – це спроба радикально скоротити соціальні пільги для ветеранів. П’ята антинародна реформа – Податковий кодекс, внесення змін до якого вітатиме опозиція, заявив віце-спікер.

Серед великої кількості законів, які Рада поспішає розглянути у цей останній перед канікулами тиждень, не знайшлося, однак, місця для закону про персональне голосування депутатів. «Ми переходимо в наступну сесію, не маючи цієї процедури. Ми завершуємо сесію на ганебній ноті», – зауважив з цього приводу Томенко.

Джерело: Українська Служба Голосу Америки