друкувати


Живописна історія футбольного клубу «Динамо» від Романа Бончука

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-05 12:30:57

Живописна історія футбольного клубу «Динамо». Ось над чим працює наразі відомий прикарпатський художник Роман Бончук. Його спосіб підготовки до Євро 2012 — це масштабне історіографічне полотно. Складатиметься воно з 19 сегментів та, відповідно, такої ж кількості сюжетів-новел.

Розмір кожного полотна — три на три з половиною метри. Динамічний живопис, який відтворюватиме не лише минуле і сьогодення, але й майбуття ФК «Динамо», доповнюватиме, згідно задуму автора, скульптура.

Дослідження історії футболу загалом, та клубу «Динамо» зокрема, належать самому автору мистецького задуму. Його робота — це не документальне відтворення на полотні окремих фактів, а суб’єктивне бачення художником футбольного духу, азарту й жаги перемоги.

До речі, перед початком роботи над черговим масштабним задумом спортом, каже Роман, особливо не цікавився, і вболівальником себе не вважав. Футбол став для нього своєрідним відкриттям. За мотивами цієї композиції згодом мріє створити ще й величезну гравюру. Звинувачення у гігантоманії, які часто лунають на його адресу, митець спростовує.

У новій роботі автор легендарної «Мегаісторії України» врахував негативний досвід, пов'язаний із транспортуванням величезного полотна та його експозицією. Нова піддається трансформаціям, тож її можна буде експонувати частинами.

Вітчизняну історію футболу художник пише на тому ж місці, де колись створював попереднє мегаполотно. Величезний заводський ангар став для митця справжньою знахідкою. Не кожному, каже Роман Бончук, так пощастило із просторою майстернею. У багатьох художників є грандіозні задуми, та немає належного творчого простору для їх втілення.

Джерело: Радіо «Західний полюс»