друкувати


Системна робота в царині місцевого самоврядування дає свої плоди

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-04 04:45:02

Не кожен керівник приміського села, а тим більше віддаленого від райцентру, може так похвалитися, як сільський голова Нижнього Вербіжа Коломийського району Марія Карпенюк.

— Маємо сучасні загальноосвітню школу і дитячий садок. Обновили Будинок культури, газифікували майже кожну оселю. Освітлення наших вулиць не гірше, ніж в Коломиї. За спонсорські кошти відкрили школу мистецтв і так далі. Словом, живемо, як у місті, про що завжди мріють сільські люди, — не без гордості повідомила Марія Василівна на черговому засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку місцевого самоврядування, що відбулося в середу...

А секрет сільських перетворень — у запровадженні європейського досвіду самоорганізації населення. Школу-довгобуд завершували господарським способом за активної участі всієї територіальної громади. Чимало робіт з газифікації виконували тією ж толокою. Грошовий внесок в усі названі
об’єкти вносили не лише меценати, а й більшість жителів Нижнього Вербіжа. Цьому сприяла системна робота з кожною родиною, кожним підприємцем, з кожним колективом установи чи закладу, які ще недавно сподівалися лише на бюджетні кошти. Ініціаторами цієї ж роботи першою чергою виступають лідер громади, члени виконкому, депутати сільської та районної рад.

— Усі 20 років пострадянського періоду місцеве самоврядування в Україні було «п’ятим колесом» до державного воза управління, — резюмував на цьому засіданні голова обласної ради Олександр Сич. — Ми хочемо змінити цю ситуацію, тобто перетворити бутафорне самоврядування у справжнє, ефективне управління усім тим, що відбувається на території області. Для цього, власне, й розроблено та затверджено на сесії ради програму розвитку місцевого самоврядування на початку нашої каденції...

Олександр Сич акцентував увагу присутніх на тому,  що багато суттєво важливих питань можна вирішувати шляхом об’єднання зусиль кількох адміністративних одиниць — трьох-чотирьох сіл, двох-трьох сусідніх районів і навіть областей. Як приклад успішної міжрегіональної співпраці О. Сич назвав зустріч делегацій Львівщини, Тернопілля і нашої області, які недавно обмінялися думками щодо збереження природних екосистем і розвитку туризму в Дністровському каньйоні.

Голова облради вкотре висловив своє задоволення й від підсумкових результатів першого обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування, які «перевершили всі сподівання й дають поштовх до ще більш активної участі громад у таких же заходах і на всеукраїнському та  міжнародному рівнях».

А голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк звернувся до учасників засідання — сільських і міських голів, членів обласної координаційної ради із закликом готуватися до обміну досвідом на загальнообласному семінарі з питань розвитку місцевого самоврядування, на якому буде вироблено «стратегію спільних дій виконавчої і представницької влади за активної підтримки усіх територіальних громад». У контексті обговореного питання обидва керівники області висловили сподівання на конструктивну співпрацю із засобами масовї інформації.

Окрім Марії Карпенюк, на засіданні координаційної ради виступили члени цього дорадчого органу: сільські голови Гостева Тлумацького району — Ганна Нащук, Старуні Богородчанського району — Іван Мосюк, Підгороддя Рогатинського району — Ярослав Огерук, Кропивників Долинського району — Петро Ципердюк та міський голова Городенки Роман Осадчук, які конкретними прикладами підтвердили явний прогрес у розвитку місцевого самоврядування регіону.

Автор: Василь ДОРОШЕНКО
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА