друкувати


Зенитники напоготові й у власне свято

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-07-01 03:20:19

Згідно із підписаним у лютому цього року наказом Міністра оборони ,України цієї неділі військовослужбовці зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України вперше у історії вітчизняних Збройних Сил відзначатимуть власне професійне свято.

Однак, навіть напередодні Дня зенітних ракетних військ, їхні підрозділи виконують бойове завдання із прикриття повітряних кордонів нашої держави та захисту важливих адміністративних, промислово-економічних та інших особливо важливих об’єктів країни від ударів авіації та безпілотних засобів противника з повітря..

У готовності до рішучих дій воїнів-зенітників 540-го Львівського зенітного ракетного полку, який носить почесне ім’я гетьмана Івана Виговського, мали нагоду переконатись представники засобів масової інформації, які відвідали розташування стартової позиції одного з дивізіонів військової частини, що дислокується на Львівщині.

За час перебування у розташуванні дивізіону, журналісти ознайомились із елементами підготовки особового складу до несення бойового чергування, організації служби на окремих об’єктах підрозділу. Головним видовищем для представників ЗМІ стало практичне виконання номерами бойової обслуги під керівництвом командира стартового взводу старшого лейтенанта Сергія Ходаницького, нормативів із переведення ракет із транспортного у бойове положення, автоматичного заряджання пускової установки, а також підготовки стартової позиції до бойового запуску.

– У випадку порушення повітряного простору чергові сили переводяться у стан готовності номер один за лічені хвилини. Усі обслуги та екіпажі перебувають на робочих місцях і готові до пуску ракет… Можу запевнити, що ми справді готові до виконання бойового завдання, хоча, звісно, мені б хотілось, аби небо було завжди мирним, – зазначив під час спілкування із львівськими журналістами заступник командира зенітно-ракетного полку ім. І. Виговського підполковник Олександр Гуменюк

За словами офіцера, техніка, яка перебуває на озброєнні підрозділів полку, за своїми тактико-технічними характеристиками дозволяє відслідковувати, супроводжувати, а у разі непередбачуваних агресивних дій – знищувати широкий спектр існуючих повітряних цілей.

– Торік наш дивізіон виїжджав для виконання імітаційних ракетних пусків на державний полігон до Криму. А останні бойові стрільби проводились у 2006 році на спеціалізованому полігоні Російської Федерації «Телемба». Обидві наших обслуги, які виїжджали туди упоралась із виконанням поставлених навчально-бойових завдань на оцінку «відмінно». Професійність та злагодженість українських зенітників визнали тоді й російські військові. – розповів він.

Військовослужбовці 540-го Львівського зенітного ракетного полку імені гетьмана Івана Виговського несуть постійне бойове чергування із захисту повітряного простору західних рубежів нашої держави. Сама ж військова частина має славну бойову історію.

Формувалась вона на початку 1944 року, в Дніпропетровську при Донбаському корпусному районі ППО, як зенітно-артилерійський полк малого калібру. З просуванням військ на захід, особовий склад частини виконував завдання із прикриття з повітря міст Дніпропетровськ, Первомайськ, Тернопіль, Луцьк, Львів. Частина провела понад 500 боїв. Відбито 160 нальотів ворожої авіації.

Полк одним із перших був переозброєний на ЗРК принципово нового. Офіцери та солдати бойових обслуг в стислі терміни оволоділи знаннями та навиками по експлуатації та обслуговуванню складної техніки. Бойові обслуги частини 27 разів виконували бойові стрільби на державному полігоні. Переважна більшість стрільб виконано на «добре» та «відмінно».

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)