друкувати


Одесити і полтавці вивчали регіональні характеристики прикарпатської освіти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-30 05:30:56

За ініціативи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту понад 300 педагогічних працівників з усіх регіонів України взяли учать у першій Всеукраїнській естафеті педагогічних інновацій «Нові горизонти української школи», в чому Івано-Франківський регіон не був винятком.

У ході проекту освітяни краю відвідали Полтавську область та прийняли в себе делегацію одеситів. Мета взаємообмінів — вивчити і впровадити у практичну діяльність інноваційні форми роботи, спрямовані на розвиток загальної середньої та дошкільної освіти. Результатом плідного обміну досвідом стало підписання майже всіма регіонами угоди про співробітництво.

Багатоманітна Одещина

Впродовж трьох днів делегація освітян з Одеської області на чолі з заступником директора із наукової роботи Одеського обласного інституту удосконалення вчителів Дмитром Демченком ознайомлювалася зі специфікою та особливістю прикарпатської освіти, її здобутками та інноваціями. Одесити побували в найцікавіших загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах області, зокрема Коломийського, Косівського, Верховинського районів, міста Івано-Франківська. Окрім освітніх закладів, гості з Одеси ознайомилися з національною та історичною спадщиною нашого краю, відвідали хату-рражду — місце зйомок кінофільму «Тіні забутих предків», Музей Івана Франка, Центр патріотичного виховання учнівської молоді ім. Степана Бандери, а також отримали майстер-клас з писанкарства в Музеї писанки. Були й екскурсії до гірськолижного комплексу «Буковель», інших цікавих місць Івано-Франківська, Яремча, Коломиї, Косова.

«За три дні, — наголосила начальник головного управління освіти і науки ОДА Зінаїда Болюк, — неможливо показати все. У нас є і Опілля, і Покуття, і Бойківщина, і Гуцульщина. Звісно, найекзотичнішою є Гуцульщина, тому детальніше вирішили показати саме цей регіон».

Свої враження учасники делегації підсумували на круглому столі за участі начальника головного управління освіти і науки ОДА Зінаїди Болюк, її першого заступника Івана Будзака, голови постійної комісії обласної ради з питань освіти і науки Дмитра Дзвінчука та інших. У процесі спілкування обмінялись думками, досвідом, висловили пропозиції щодо шляхів розв’язання актуальних проблем галузі, налагодження співпраці з метою вдосконалення освітніх процесів.

Свій інноваційний досвід перед одеситами представив неординарний вчитель історії Калуської гімназії Ярослав Бахматюк. Власну педагогічну майстерність він уже презентував на Всесвітньому форумі інноваційної освіти в Південній Африці, крім того, зайняв друге місце на всеукраїнському конкурсі «Вчитель року-2011». Я. Бахматюк продемонстрував, як за допомогою мультимедійних засобів можна звичайний урок історії перетворити на захопливу мандрівку в минуле та зробити його продуктивнішим. Натомість отримав схвальні відгуки від колег з Одеси. «Я звичайний вчитель історії, — наголосив Ярослав Бахматюк, — який внаслідок обставин змушений був розробити власні мультимедійні навчальні матеріали. Суть полягає в тому, як найефективніше використовувати інформаційні технології для того, щоби зробити ефективними педагогічні програмні засоби з мінімальними затратами часу й зусиль».

Чим вразила і зацікавила освіта Івано-Франківської області, розповів керівник делегації одеситів Дмитро Демченко. Він наголосив, що головне в таких акціях — можливість відійти від звичного режиму спілкування в інформаційному суспільстві та «на живо» перейняти досвід колег. «Тепер ми знаємо, як працює система освіти Івано-Франківщини, взяли дуже багато для себе,  побачили чимало оригінальних ідей. Але у нас також є багато цікавого. Важливо, що тут у нас побачили партнерів і навпаки».

«Якщо порівнювати Одещину та Івано-Франківщину, то є багато спільного й відмінного, — зазначив Дмитро Демченко. — Наша область дуже велика і степова, ваша область — у горах і лісах. Одещина має свої перешкоди: це — десяток лиманів, іноді до школи між лиманами треба добиратися від районного центру 70 км, хоч напрямки буде лише 10 км. Ми відмінні своєю полінаціональністю, у нас проживає понад 130 національностей, окрім алеутів. Є місця компактного проживання болгар, молдован, гагаузів, писемність у яких з’явилася наприкінці 50-х років. У нас тисяча учнів вивчає гагаузьку мову, а фахівців дуже  мало, маємо тільки 10 вчителів гагаузької мови, адже ця мова в стадії відродження. Це ускладнює процес навчання. Часто кажуть, що Одещина — це переважно російськомовний регіон, Одещина — різна...»

«Я думаю, що це лише перший етап, — наголосила З. Болюк, — згодом будемо налагоджувати контакти та продовжувати співпрацю. Переконана, що впровадимо багато спільних проектів».

Заступник начальника головного управління освіти і науки ОДА Марія Мрічко підсумувала, що на Івано-Франківщині одеську делегацію найбільше зацікавили ті інноваційні аспекти, які здебільшого притаманні лише прикарпатській освіті.

Полтавський горизонт

Делегацію прикарпатських освітян, яка відвідала Полтавську область, очолив перший заступник начальника головного управління освіти і науки ОДА іван Будзак. Увагу прикарпатців привернув їх досвід щодо охоплення дітей дошкільною освітою, поширення інформаційно-комунікаційних технологій, фінансування навчальних закладів обласного підпорядкування, збереження і розбудова мережі оздоровчих закладів.

У Полтаві гостювали три дні. Найяскравіші враження залишилися після візиту до Полтавського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості ім. Антона Макаренка в селі Ковалівці. Також іванофранківці відвідали Миргородський міський центр дитячої та юнацької творчості, Шишацьку обласну гімназію-інтернат для обдарованих дітей, Диканьську гімназію №2, Полтавський спеціалізований навчально-виховний комплекс №10 тощо.

Детальніше про поїздку прикарпатських освітян до рідного краю Гоголя і Котляревського та своє бачення нової української школи розмовляємо з Іваном БУДЗАКОМ.

— Чим приємно вразила делегацію нашого краю освіта Полтавської області?

— В Миргороді нас ознайомили з роботою позашкільних закладів. Ми були приємно вражені, що там діє п’ять позашкільних закладів, це досить велика мережа, близько 60% дітей охоплено позашкільним вихованням. Також у Миргороді сильно розвинутий учнівський туризм.

Захопила ідея, що діти під час літніх канікул беруть участь в археологічних розкопках, це дуже цікава науково-дослідницька робота.

— Натомість що вразило полтавчан у вашому досвіді?

— Захоплення викликав той факт, що в Івано-Франківській області за роки незалежності збудовано 134 школи. Ці та інші успіхи стали можливі завдяки  Програмі розвитку освіти Івано-Франківщини на 2008—2015 роки. Завдяки їй значно поліпшили динаміку результатів команди Івано-Франківщини на четвертому етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад, адже тут діє особлива система матеріального стимулювання. Призери олімпіад отримують упродовж року щомісячні стипендії, а педагоги, які їх підготували, — щомісячну надбавку в розмірі 50% окладу з бюджету ОДА й обласної ради.

Поки що ми єдині в Україні проводимо моніторинги рівня знань учнів з допомогою інтернет-технологій. У такій перевірці знань взяли участь понад три тисячі дітей зі 167 шкіл. Це європейський рівень. Одночасно за одну академічну годину тестувати майже три тисячі учнів, не витрачаючи бюджетних коштів, вважаю надзвичайно серйозним досягненням, і не лише з економічної точки зору. Тут багато важливих факторів. Відсутність впливу на результат людського фактора дозволяє отримати серйозні матеріали для аналізу рівня викладання предмета і вживання певних управлінських рішень. Полтавчани були шоковані й вражені цим нашим досвідом.

— Яким чином ваше управління планує розвивати освіту Прикарпаття?

— До 1 вересня цього року створимо інформаційний освітній портал — це буде величезне інформаційне середовище в інтернет-просторі, де кожен працівник освіти зможе знайти необхідну інформацію з кожного предмета. Це означає, що вчитель зі школи, яка розташована за 140 км від обласного центру, натискає одну-єдину кнопочку і входить на сайт, де може знайти вичерпну інформацію зі свого предмета, основні вимоги до його проведення, словом, усе, що потрібно в роботі. Також з 1 вересня кожна школа області, а їх є понад 750, матиме свій веб-сайт. Плануємо організувати дистанційне навчання для обдарованих дітей з різних предметів.

— Естафета має назву «Нові горизонти української школи». А якою, на вашу думку, є нова українська школа, попри її регіональні особливості?

— Українська школа має переорієнтуватися до більш практичного спрямування навчально-виховного процесу, школа повинна готувати дитину до реалій життя.

Треба зберегти наші унікальні національні традиції. Це той духовний формат, у якому повинна розвиватися держава. Якщо ми не збережемо унікальності розвитку народних ремесел, способу господарювання і життя в конкретному населеному пункті, ми можемо просто втратити і село, і державу, без перебільшення.

Інноваційне Прикарпаття

Загалом освіта Івано-Франківської області має багато цікавих та дієвих проектів. Полтавські й одеські освітяни це беззаперечно відзначили. Зокрема, члени делегації з Одеської області планують за прикладом колег з Івано-Франківщини запроваджувати в загальноосвітніх закладах моніторингові дослідження навчальних досягнень учнів в on-line-режимі та поширити досвід матеріального стимулювання педагогічних працівників за фактичними результатами досягнень учнів і вихованців. Також їх зацікавив досвід педагогів Івано-Франківщини з питань системного впровадження в навчально-виховний процес регіонального етнографічного компонента.

Зупинюсь детальніше на тих аспектах розвитку освіти Прикарпаття, які відрізняють її від освіти інших регіонів України.

В області діє комплексна Програма розвитку освіти Івано-Франківщини на 2008—2015 роки. Вона передбачає реалізацію системного реформування галузі та перспективи її вдосконалення і враховує особливості краю, демографічну ситуацію та соціальні потреби населення області. Програма складається із 14 підпрограм, кожна з яких охоплює стратегічні напрями розвитку освітньої галузі. Загалом на її реалізацію щороку передбачається від 15 до 18 мільйонів гривень.

Важливим для нашого краю є збереження гуцульської культури, тому головна педагогічна ідея ряду гірських шкіл області полягає у впровадженні в систему навчально-виховного процесу школи регіонального етнографічного компонента.
Як уже зазначалося, моніторингові дослідження on-line зацікавили як полтавчан, так і одеситів, адже  здійснення об’єктивного оцінювання розвитку освіти області забезпечує високоякісний освітній процес та навчальні досягнення школярів. Спочатку перевіряли знання учнів більш звичним способом.

У квітні 2009 року провели дослідження рівня вмінь і навичок читання й розуміння тексту учнями четвертих класів загальноосвітніх навчальних закладів області. Участь у моніторингу взяли 63 педагогів, 1 189 учнів з 11 районів області.  А в травні цього року дослідили якість читання та розуміння тексту учнями третіх класів — 44 навчальні заклади, 491 учень та 44 вчителі. У вересні 2009-го моніторили якість математичної освіти учнів шостих та дев’ятих класів закладів області. Впродовж навчального року на базі 84 навчальних закладів краю провели дві діагностичні контрольні роботи, анкетування учнів і вчителів математики, а також тест-контроль фахових знань учителів.

Вперше за технічної підтримки Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти в області започаткували тестування навчальних досягнень учнів в режимі on-line. Протягом 2010—2011 років дистанційно вивчили рівень досягнень школярів з біології та історії України. Основними перевагами такого тестування освітяни краю виділяють оперативність і швидкий результат, а також мінімум затрат матеріальних та людських ресурсів під час перевірки навчальних досягнень учнів.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА