друкувати


Поганий запах усередині авто означає, що кондиціонер потрібно чистити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-30 12:30:14

Олексій Завгородній, житель столичного житломасиву Вигурівщина-Троєщина, їздить "Ауді А4". Нарікає на кондиціонер.

— Раніше постійно вмикав кондиціонер і хворів тричі за літо. Тепер у місті стараюсь не включати. Ну хіба що на заміських дорогах. Машина у мене п'ять років, а взагалі їй 13. Кондиціонер тік двічі. Я поміняв трубку, віддав 250 гривень, — розповідає.

За ввімкнутого охолодження "ауді" на 100 км споживає на 2 л пального більше, помітив Завгородній.

— Потужність двигуна при цьому падає. Доки їду сам, усе нормально. Та якщо машина повна, то під гору тягне помітно слабше. Кондиціонер доводиться вимикати. Бо не вистачає потужності. Хоча обсяг двигуна нормальний, 1,6 літра.

Останні три роки влітку в салоні неприємно пахне. Водій користувався освіжувачами повітря.

— Поганий запах усередині авто означає, що кондиціонер потрібно чистити. Він забивається пилом, тополиним пухом. Від вологи там розмножуються мікроби. Шофер постійно страждатиме на застуду та захворювання шкіри. Кондиціонер будь-якого авто треба чистити двічі на рік. Також слід перевіряти тиск, — радить Євген Клюзко, працівник фірми "Автохолод" в Запоріжжі.

— Кондиціонер ламається не так часто. А от шланги, прокладки та сальники доводиться міняти. У деталях кондиціонера легковиків "пежо" випуску 1990-х часто знаходимо корозію. Охолоджувальні пристрої в "ауді" у незручних місцях. Найслабші ланки — трубки та сальники. Особливо в "Ауді А4" й "Ауді А6". У "четвірки" до кондиціонера не підлізеш. Він тече через погане з'єднання трубок із конденсатором та корпусом. Кожні п'ять–сім років їх треба міняти, — пояснює майстер. — Трубки, що йдуть від компресора, течуть найчастіше. Вони розташовані низько, і при різкому наїзді на "лежачого поліцейського" або у глибоку вибоїну сплющуються і розгерметизовуються. Деформовані ділянки вирізають та приварюють нові. На гнучких трубках через вібрацію утворюються тріщини. Але в "ауді", на відміну від інших машин, їх не вдасться замінити. Доводиться знімати весь радіатор і припаювати інші. Це здорожчує ремонт.

Потужність двигунів до 1,6 л завжди падає за ввімкненого охолоджувача. Не позначається на тязі при об'ємі 1,8 л і вище. Найкраща система кондиціонування в "опелів". Їх легко ремонтувати. Деякі працюють із 1980-х, запевняє майстер.

У автомобілів, що їх експлуатують 20 років, кондиціонер ламається найчастіше через активну роботу компресора.

— Справа в тому, що у 20-річних німецьких машинах термоізоляція салону пропадає. Через це машина швидко нагрівається на сонці. Майже не зберігає прохолоди. Водій змушений у спеку постійно запускати кондиціонер, бо як тільки вимкне його, знову стає спекотно.

Така проблема, зі слів фахівця, є і в нових китайських машин.

— Я рекомендував би власникам "Чері Амулет" та "Джилі СК" одразу після купівлі робити шумо- та термоізоляцію. А також двічі на рік  перевіряти тиск у кондиціонері. У цих машинах він часто падає.


Скільки коштує догляд за кондиціонером

Діагностика — 50–70 грн

Регулювання тиску (двічі на рік) — 50–80 грн

Очищення від бактерій (двічі на рік) — 350–500 грн

Дозаправка газом — 250–320 грн

Джерело: Gazeta.ua