друкувати


Євросоюз не хоче пускати на свій ринок українських кондитерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-24 09:45:02

Європейська сторона під час переговорів про зону вільної торгівлі пропонувала дискримінаційні умови доступу на західний ринок для української кондитерської галузі.

Про це заявив перший заступник генерального директора ЗАТ "Укркондитер" Юрій Кожанов, пише "Дело".

Він зазначив, що на перших етапах переговорів європейська сторона пропонувала встановити на українську кондитерську продукцію квоту лише в 2 тис. т.

"Це мізерні обсяги. Зараз при обсягах експорту з України кондитерської продукції рахунок йде на сотні тисяч тонн", - наголосив Кожанов.

Такі обмеження особливо принципові, оскільки українська кондитерська галузь одна з небагатьох в харчопромі виграє від вступу України до зони вільної торгівлі з ЄС, отримавши можливість вийти на нові ринки з високою купівельною спроможністю і зайняти там помітне місце.

Експерти вважають, що саме у світлі цих перспектив європейська сторона і не поспішає давати їй доступ.

Доступ на ринок ЄС, який на перший погляд гарантує українським компаніям зона вільної торгівлі, проте, не є безумовним.

І український уряд, і переговорники скаржилися на дискримінаційний підхід до допуску українських товарів до ЄС під час переговорів.

Так, найперспективніші українські товари, які можуть скласти конкуренцію європейським аналогам, вилучаються з режиму вільної торгівлі або на них встановлюються мізерні квоти.

Наприклад, ЄС вводить обмеження на "профільні" для Україні харчові продукти, але при цьому дає "зелене світло", наприклад, продукції автопрому, який навряд чи зможе конкурувати з європейськими аналогами.

Нагадаємо, 20 червня у Києві стартував 17-й раунд переговорів між Україною і Євросоюзом про зону вільної торгівлі. Переговори триватимуть до 24 червня.

Як повідомлялося, уряд Росії вирішив з 8 липня стягувати з імпортної карамелі мито в розмірі майже 300 доларів за тонну. Учасники ринку вважають, що нове мито у розмірі 25% від вартості товару повністю заблокує постачання в Росію української карамелі.

Джерело: ТСН