друкувати


Абітурієнти бояться поступати до ВНЗ по інтернету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-23 03:35:34

З 1 липня розпочнеться вступна кампанія до ВНЗ. Цього року, нагадаємо, абітурієнтів очікує новинка: документи можна подавати не особисто, а через інтернет, використовуючи систему "Єдине освітнє вікно".

"Ми намагаємося допомогти навчальним закладам уникнути навантаження на роботу приймальних комісій, а абітурієнтам не їздити по кілька разів у різні міста, а з дому брати участь у конкурсі для вступу до ВНЗ", - пояснила представник проекту Леся Куруц. Суть реєстрації онлайн проста: на сайті треба ввести номер і серію атестата, номер сертифікату про проходження тестування, після чого абітурієнтові привласнюється пін-код, і він бере участь у рейтинговому відборі ВНЗ. Якщо результати (бали) абітурієнта підходять ВНЗ, він рекомендує його до зарахування на перший курс. Проте абітурієнти користуватися новинкою поки що не квапляться.

Абітурієнти та їх батьки поки що не довіряють новій системі. Тому в приймальних комісіях готуються до великих черг у перші дні вступної кампанії (традиційна форма подачі також залишається в силі - ред.).

"До нашої приймальної комісії вже активно звертаються з питаннями про правила прийому. Лише 1% стосується системи електронного вступу. Всі інші питання про традиційної форми подачі документів - з чого я можу судити, що більшість абітурієнтів збираються прийти подавати документи особисто", - розповів відповідальний секретар приймальної комісії Київського національного економічного університету (КНЕУ) Юрій Солодковський.

"Потрібно декілька років, щоб українці звикли до нової системи і сталі нею користуватися", - підтверджує заступник директора департаменту вищої освіти МОНмолодьспорт Микола Фоменко. Він говорить, що навіть МОН у деяких випадках рекомендує ВНЗ просити абітурієнтів підвезти документ особисто. Йдеться про тих, кого стосуються права на пільгу.

"На жаль, практика показує, що у процесі вступу з'ясовується, що документи, які дають право на пільгу, не в порядку, заповнені неправильно. Ми хочемо, щоб таких збоїв не відбувалося і у пільговиків був час виправити документи", - відзначив Фоменко. Але інших документів особисто заповнювати не потрібно, і ВНЗ, які на цьому наполягатимуть, обіцяють карати.

Неофіційно у ВНЗ говорять, що нова система їм не до душі. "Ми можемо недорахуватися студентів. Наведу приклад: абітурієнт вказав, що є пільговиком, медалістом. При подачі документів особисто з'ясується, що він збрехав. Право на вступ до нас він втрачає. А ті, хто був нижче по рейтингу, поки ми перевіряли документи вже подали оригінали в інший ВНЗ!" - пояснила член приймальної комісії одного зі столичних ВНЗ.

"А мені здається, що це дуже хороша ідея, я поступатиму по інтернету. Просто все нове відразу критикують", - говорить абітурієнт Олексій Горенко.

Джерело: Освітній портал