друкувати


На 30 % зменшилась кількість необроблених земель на Івано-Франківщині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-23 02:40:09

В порівнянні із 2010 роком кількість оброблених земель зросла на 18,5 тис. га. Щорічний моніторинг стану використання орних земель показує покращення інвестиційного клімату в Івано-Франківській області у сільськогосподарській галузі та підвищення стану раціонального використання земель.

Загалом в області залишились необробленими 47 тис. га. земель. Найбільший відсоток невиораних земель в Галицькому (31%), Богородчанському (20%), Тисменицькому (16%) районах та Болехівській міській раді (20%).

Відсутність ініціативи в органів місцевого самоврядування та товаровиробників зумовлює неефективне використання 6,4 тис. га. земель запасу.

У гірських районах області рілля не використовується тому, що вона є малопродуктивною та деградованою, а тому і не представляє інтересу для інвесторів та самих громадян.

Також важливим фактором, який «відлякує» від земельних ділянок їх потенційних землекористувачів є черезсмужність, розміщення малими площами та значна віддаленість між собою. Саме вирішення даного питання в державі і передбачає проект Закону України «Про консолідацію земель».

Нагадаємо, що в травні 2011 року за доручення голови облдержадміністрації п.М.Вишиванюка в області були створені спеціальні комісії, які протягом місяця проводили перевірки ефективності використання сільськогосподарських земель. У разі не виконання виданих приписів матеріали щодо порушників будуть направлені в органи прокуратури. Водночас комісіями будуть прийняті рішення щодо ініціювання розірвання договорів оренди з інвесторами, які з року в рік не обробляють взяті в оренду землі.

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у області