друкувати


70% івано-франківців вважають, що 22 червня слід молитися за загиблих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-22 08:54:20

Майже 70% івано-франківців розглядають 22 червня як день скорботи і вважають, що в цей день варто, полишивши політичні чвари, молитись за душі невинно убієнних.

В цьому переконаний прикарпатський громадський діяч Руслан Коцаба, який ініціював проведення цього дня вуличного опитування на Вічевому майдані Івано-Франківська. Учасникам опитування було запропоновано дати відповідь на запитання «Що є для вас 22 червня?» Серед можливих варіантів відповіді були досить контроверсійні, а саме: «спочатку на паради, а потім на бойню (український історичний досвід)», «у цієї провокації російське коріння», «звичайний робочий день для звичайного агрофітнесу», «молимось за душі невинно убієнних» та «тільки недоумки відзначають 22 червня».

В результаті голосування перемогла думка, що варто молитись за душами невинно убієнних. За неї проголосували 33 з 48 опитаних. Четверо учасників голосування вважають тих, хто відзначає 22 червня недоумками, а шестеро вважають його простим робочим днем, який нічим не відрізняється від усіх інших.

Сам Р.Коцаба зізнається, що задоволений результатами голосування. Адже вони засвідчили, що наші люди завжди залишаються людьми і це дає надію на те, що заплановані зовнішніми силами провокації більше не переростатимуть у реальні кровопролитні сутички, як це було 9 травня у Львові. «Протягом двох останніх тижнів, - розповідає політик, - в засобах масової інформації нагніталася істерія навколо дня 22 червня. Східнякам намагались вбити в голову думку,що в Західній Україні будуть якісь сутички. Як бачимо, в нашому місті нічого такого не сталося. Все пройшло тихо-мирно і без провокацій».

Зі слів Руслана, він мав намір залучити до дискусії під час вуличного опитування також прикарпатських політиків, зокрема голову обласного комітету Компартії України Володимира Стулу, проте останній від запрошення відмовився, мотивуючи це тією обставиною, що між комуністами та владою було досягнуто домовленості про відмову перших від проведення в день початку Великої Вітчизняної війни будь-яких політичних акцій, а участь головного комуніста Прикарпаття у опитуванні Р.Коцаби могло бути розцінено саме як така.

Автор: Сергій БІЛИЙ