друкувати


Д.Шлемко: Янукович не дотримав слова, а зарплату в конвертах дають олігархи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-22 09:30:29

Головна подія парламентського життя останніх днів – це прийняття в першому читанні законопроекту про пенсійну реформу.

Про це розповів вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську, народний депутат України, лідер обласної структури партії «Батьківщина» Дмитро Шлемко.

З його слів, прийняття законопроекту, за який проголосували усі депутати-«регіонали», усі депутати від Блоку В.Литвина, 15 «тушок» та 13 «нашоукраїнців» свідчить про те, що Президент України Віктор Янукович не вміє дотримувати власного слова. Адже в інтерв’ю одному з миколаївських телеканалів 21 січня 2011 року глава держави поклявся, що ніколи не піде на збільшення пенсійного віку і нікому не дозволить цього зробити. Натомість, в проголосованому «регіоналами» та їх союзниками законопроекті пенсійний вік для жінок збільшено до 60 років. Крім того, збільшено до 62 років пенсійний вік для чоловіків-науковців, педагогів та держслужбовців, а також до 60 років – для військовослужбовців. «Трапилось найгірше, - зазначив пан Шлемко, - бо я не знайшов жодної жінки передпенсійного віку, яка б схвалювала цю реформу. Чомусь жодна жінка не хоче стати «молодшою» на 5 років».

«Бомбою» ж нового законопроекту лідер обласної «Батьківщини» назвав збільшення на 10 років мінімального трудового стажу, необхідного для отримання державної пенсії. Для жінок такий мінімальний стаж становив 20 років, а після прийняття закону становитиме 30 років, для чоловіків – відповідно 25 та 35 років. Зі слів Д.Шлемка, першими «жертвами» нового закону стануть жінки 1956 – 57 років народження. З урахуванням середнього віку початку трудової діяльності 18 років їм вдалося попрацювати при Союзі 16 – 17 років, а далі розвал колгоспів та державних підприємств загнав багатьох із них на базари, де їм довелося тяжко працювати без зарахування трудового стажу. «На запитання, що їм робити, - зазначає депутат, - Тігіпко каже: хай йдуть працювати».

На думку лідера обласних «білосердечних», вся проблема полягає в тому, що автори законопроекту – люди, статки яких становлять мільйони гривень, а відтак їм немає сенсу піклуватись про пересічних українців. В свою чергу досягти задекларованої Сергієм Тігіпком мети пенсійної реформи – зменшити дефіцит бюджету Пенсійного фонду України можна і іншим способом. Зокрема, вже сьогодні зареєстровані два альтернативні законопроекти пенсійної реформи: за авторством депутата-«бютівця» Андрія Павловського та лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка. Обидва вони базуються на кількох основних моментах.

По-перше, це детінізація економіки. «На сьогоднішній день, - зазначає політик, - 60% всієї економіки України перебуває в тіні, тобто висловлюючись мовою термінів, 60% валового внутрішнього продукту перебуває в тіні. Якщо на сьогодні ВВП становить більше 1 трлн гривень, це означає, що практично 200 мільярдів гривень можна розподіляти через бюджет».

По-друге, створення нових робочих місць. Сьогодні в Україні нараховується понад 2 мільйони безробітних. В той же час 35% від зарплат сплачується в Пенсійний фонд, зменшення його дефіциту можливе лише за умови збільшення кількості офіційних робочих місць. Натомість, як стверджує пан Шлемко, 1100 дрібних та середніх підприємців сьогодні подали заявки на припинення підприємницької діяльності.

Крім того, на думку депутата, важливим моментом є легалізація виплат зарплат. «Необхідно легалізувати, - розповідає він, - ту зарплату, яка сьогодні платиться великими корпораціями, що належать олігархам. Там працюють 2,5 мільйони людей, які отримують мінімальну зарплату. Ви в це вірите? Сьогодні ті, хто виплачує зарплату в конвертах – а це олігархи – створюють дефіцит Пенсійного фонду. Це 400 мільярдів гривень». Зі слів Д.Шлемка, сьогодні зарплати українців є другими знизу в Європі після молдаван, в той час, як рівень багатства по першому порядку постійно зростає.

Одночасно, на думку депутата, слід перекрити фінансові потоки, що йдуть у офшори, ввести податок на багатство і «просто перестати красти».

Все це в купі, зі підрахунками лідера обласної структури партії «Батьківщина» дозволить зекономити для Пенсійного фонду 528 мільярдів гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ