друкувати


Ризикоорієнтовані категорії платників податків під пильним наглядом податківців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-21 09:30:43

Понад 21,6 млн грн податкових зобов’язань та штрафних санкцій за результатами 542 перевірок донараховано до державної казни підрозділами податкового контролю юридичних осіб ДПА в Івано-Франківській області за 5 місяців 2011 року.

За результатами проведених у січні-травні поточного року перевірок 23 підприємствам, що задекларували від’ємне значення об’єкту оподаткування по податку на прибуток, зменшено збитки на суму 7 млн грн, а 14 суб’єктів господарювання виведено з категорії збиткових та донараховано 300 тис. грн податку на прибуток.

Для прикладу, при перевірці ТОВ «В» податківці зменшили від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на суму близько 2 млн гривень. Зокрема, в порушення Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» підприємством неправильно визначено приріст балансової вартості покупних матеріальних цінностей та не включено до валового доходу частини матеріальної допомоги, наданої фізичною особою.

Скорочення на 10 відсотків кількості перевірок підрозділами податкового контролю юридичних осіб області у 2011 році, акцентування уваги на ризикоорієнтованих суб’єктах (наявність інформації про участь у схемах мінімізації, низька податкова віддача тощо) сприяють підвищенню результативності перевірок. Так, цього річ надходження до бюджету донарахованих сум збільшились порівняно з відповідним періодом минулого року майже на 45 відсотків.

Джерело: ДПА в Івано-Франківській області