друкувати


Дітей лікують казками та ляльками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-16 04:30:34

У Рівненському спеціальному дошкільному будинку застосовуватимуть новітні методики, такі як кольоротерапія, музикотерпія, ґудзикотерапія.

Справжнє мистецтво твориться всередині душі. Найкраще розуміють це ті, кому доля не дала фізичного здоров’я. Але цю душевну красу просто не можуть не відчути інші. Днями троє вихованців Рівненського спеціального дошкільного будинку повернулися з Києва із нагородами. Діти перемогли у художньому конкурсі, який проводив один із банків, і зайняли три перших місця.

Заклад, який створений для виховання дітей із вадами мови та психічного розвитку, опікується 75 дітлахами віком від 3 до 7 років. Для них створені всі умови, аби малеча розвивалася, здобувала знання і почувала себе як вдома. Відчувається, що кожен кабінет і кімнати обладнані з душею. А всі працівники ставляться до дітей з любов’ю.

Директор закладу Алла Ярмошевич розповідає, що усього цього не вдалося б досягти без підтримки керівника обласного управління освіти та науки Івана Вєтрова та постійніх спонсорів, які завжди допомагають дітям, розуміючи потреби закладу.

— У нашому будинку перебувають діти, які мають вади мовлення і затримку психічного розвитку. Втім, завдяки професійній роботі усіх працівників нам вдається досягти позитивного результату — і чимало дітей йдуть навчатися у загальноосвітні школи, — розповідає Алла Ярмошевич. — У будинку працюють різні факультативи, студії, є діти, які займаються співом. Для подальшої адаптації у суспільстві вони відвідують Рівненський міський Палац дітей та молоді.

Любов до кожної дитини — головний принцип роботи закладу. Саме тому тут не лише навчають, а й оздоровлюють своїх вихованців.

— Кілька років тому спільно з управлінням освіти ми ухвалили рішення, що будемо оздоровлювати дітей в закладі. Усі заняття припинені і зараз ми проводимо різні свята і конкурси для дітей. На літній період нам збільшили харчування: зранку даємо соки дітям, а ввечері — друга вечеря. Для прикладу, на свято Івана Купала вивозимо їх на озеро, готуємо концертну програму, разом віночки плетемо. А поміж тим у дітлахів щотижня екскурсія в парк, зоопарк чи театр ляльок.

І хоча нині лише початок літа, втім педколектив уже почав приготування до старту нового навчального року.

Старший вихователь Людмила Дмитрук наголошує, що восени планують відкрити кабінет арт-терапії, у якому педагоги займатимуться з дітьми за новою методикою.

— Надалі будемо працювати з дітками в сенсорній кімнаті, у якій є чимало спеціальних пристроїв для оздоровлення. Також продовжимо застосовувати новітні методики, такі як кольоротерапія, музикотерпія, ґудзикотерапія, різні вправи з ґудзиками, а також казкотерапія і лялькотерапія. А зараз ми облаштовуємо спеціальний кабінет, у якому буде зручно і затишно займатися.
Життя у закладі вирує, а любов та творчість тут не лише у душах мешканців, а у самому повітрі.

Автор: Оксана КОНОПАЦЬКА
Джерело: Рівненська газета