друкувати


68% українців вважають, що в державі немає національної ідеї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-16 01:45:54

У період з 15 по 25 травня 2011 року компанією Research & Branding Group було проведено дослідження громадської думки населення України щодо вивчення ставлення українців до національної ідеї. Більшість українців (68%) стверджують, що в Україну в цілому не сформована національна ідея. Так не вважає 12% опитаних респондентів, і кожен п'ятий житель Україна завагався з відповіддю. Про це УНН повідомили у прес-службі компанії.

Більшість населення країни (77%) вважає актуальною на сьогоднішній день для України розробку національної ідеї. Найбільша кількість таких респондентів у віці від 55 років і старше. Чверть мешканців України не змогли відповісти, серед них найбільша кількість респондентів у віці від 18-29 років.

Всього 12% українців розуміють національну ідею як єдність усіх регіонів України. У два рази менше (6%) респондентів, визначають національну ідею як подолання бідності, зростання національної самоідентифікації, і збереження незалежності та територіальної цілісності. Культурно-історичне і мовне визначення національної ідеї підтримує 3% українців. Майже кожен п'ятий (18%) опитаний респондент заявив, що немає національної ідеї в Україні. Важко з визначенням національної ідеї 40% мешканців України.

Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2089 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки складає + -2,2%.

Раніше УНН повідомляв, що Президент України Віктор Янукович вірить, що національна ідея об'єднає суспільство.

"Україна обрала непростий шлях глибокої всебічної модернізації усіх сфер суспільного життя. Наша спільна мета – розбудова країни соціального прогресу і процвітання, в якій буде забезпечено гідне життя кожної людини. Вірю, що ця висока місія стане переможною національною ідеєю, здатною об’єднати суспільство, владні та громадські інституції", - зазначив Президент.