друкувати


В Коломиї планують звести пам’ятник Каменяреві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-16 11:45:17

В цьому місті вперше були надруковані твори Івана Франка "Іван Вишенський", повість "Для домашнього вогнища" із присвятою Панасові Мирному, брошура "Що таке поступ?" із критикою марксизму, збірка "З вершин і низин", "Захар Беркут", "Перехресні стежки" тощо.

У центрі цього міста на ратуші громада встановила меморіальну дошку з лаконічним написом: "У цьому будинку протягом трьох місяців був ув’язнений Іван Франко. Тут він написав вірші "Вічний революціонер", "Думи пролетарія", "Панські жарти". Так, це Коломия. На вулиці Театральній, 25, на фасаді славнозвісного музею "Гуцульщина" гості та мешканці міста бачать мармурову дошку із ще одним написом: "Пам’яті Івана Франка. В десятилітню річницю смерті. Коломийська земля. 1926." Як відомо, свого часу Іван Франко підтримав створення Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського.

А оскільки цьогоріч ми відзначаємо 155-річний ювілей від дня народження одного з найвидатніших духовних провідників нашої Батьківщини Івана Франка, то в Коломиї планують звести пам’ятник Каменяреві.

Говорить міський голова Коломиї Ігор Слюзар:

До речі, вперше Франко приїхав у Коломию 1 березня 1880 року, а вже через три дні у супроводі Кирила Геника вирушив до Нижнього Березова. Проте в Яблунові його затримала австрійська поліція і відправила назад до Коломиї. Деякий час заарештованого тримали в міській ратуші, а далі перевели в тюрму. В основу звинувачення лягли події у селі Москалівка (тепер передмістя Косова), де люди відмовилися платити податки і зробили замах на війта. Під час обшуків поліція знайшла у селян Франкові видання "Борислав", "Відки взялась людина на землі" та інші.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК