друкувати


В Івано-Франківську встановлять пам’ятник Є.Коновальцю… колись

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-15 10:30:46

Символічний камінь, встановлений з ініціативи громадсько-політичного об’єднання «Національний вибір» на вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську, ознаменував місце, де в недалекому майбутньому постане пам’ятник легендарному засновнику Організації українських націоналістів полковнику Євгену Коновальцю, з дня народження якого 14 травня виповнилось 120 років.

В церемонії освячення каменя взяли участь представники обласної та міської влади, духовенство домінуючих конфесій, активісти націоналістичних громадсько-політичних структур краю та організацій ветеранів визвольних змагань за волю України. «Думаю, що відзначаючи сьогодні 120-ту річницю Євгена Коновальця, - відзначив у своїй промові голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, - ми не зовсім усвідомлюємо велич цієї постаті. Адже без його організаційного феномену не було б визвольної боротьби за незалежність України у ХХ столітті, в тому числі і збройної боротьби Української повстанської армії». Зі слів пана Сича, хоча такі яскраві постаті, як Степан Бандера та Андрій Мельник і залишили Є.Коновальця дещо в тіні, саме йому належить заслуга творення ОУН, адже лише він, завдяки своєму організаційно-об’єднавчому генію зміг консолідувати чимало різних за духом, ментальністю та територією націоналістичних гуртків у одну потужну силу, чия розвідка вважалася однією з найсильніших у світі, змушуючи рахуватись з собою провідні спецслужби тогочасної Європи.

В свою чергу заступник голови Івано-Франківської ОДА відзначив, що часто-густо ми вшановуємо наших героїв лише на мітингах, в той час, як на вивчення їх біографій і діянь, наслідування їх прикладів у нас не завжди вистачає часу.

Наразі ні ініціатори освячення каменя, а ні представники влади не можуть точно сказати, коли ж буде встановлено сам пам’ятник: через рік, два, п’ять чи може десять років. На заваді стоїть насамперед проблема фінансів, які потрібні не лише на виготовлення самого пам’ятника, а й, як зауважив О.Сич, для упорядкування самого місця його встановлення включно з приведенням до ладу фасадів прилеглих будинків.

Автор: Сергій БІЛИЙ