друкувати


Топити новонароджених звірят наважиться не кожен

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-14 04:30:42

Топити новонароджених звірят або ж просто викинути їх на вулицю наважиться не кожен. Найгуманнішим варіантом вважається віднести кошенят чи цуциків на базар людям, які продадуть або ж віддадуть їх у добрі руки. В Івано-Франківську торговці за таку послугу беруть по 50 гривень за кожну тваринку, та цей варіант влаштовує тих, хто хоче бути впевненим, що звірята знайдуть собі нового господаря. Але, виявляється, така гуманність часто прирікає тварин на страждання й загибель.

У кілька будинків на Північному бульварі регулярно підкидають непроданих кошенят з "пташиного ринку", який розміщений біля входу на секонд-хенд з вулиці Тичини. Це підтверджують самі ж продавці "пташиного", або, як його ще називають, "котячого" ринку. З їхніх розповідей напрошується висновок, що тут працює справжня тваринна мафія. Бізнес напрочуд прибутковий: за день деякі продавці заробляють на котах і собаках до 3000 гривень. Йдеться не так про вигідний продаж, як про збирання обов'язкового внеску від власників тваринки. За одне кошеня, незалежно від породи, беруть від 50 гривень. Коли гроші вже у кишені, подальша доля тварин деяких продавців уже не переймає.

"Ви хочете віддати котиків в добрі руки? - сміється продавець із сусідньої крамниці побутових товарів, який на власні очі бачить усі тонкощі тваринного бізнесу. - Тоді вам точно не сюди. Краще ставайте самі і продавайте. Хіба до Мар'яни. Вона тут, мабуть, одна нормально ставиться до тварин".

У Мар'яни репутація найкращої продавщиці. Раніше вона тримала розплідник породистих котів та собак, але його довелося закрити - зусилля і витрати на догляд за тваринами не окуповувались, каже жінка. Вона приймає у людей тварин на продаж чи роздаровування, але завжди просить додати 50 гривень чи скільки можуть: "Цих грошей якраз стає, щоб годувати котика, поки він не продасться. На це йде від кількох днів до тижня", - розповідає Мар'яна, яка торгує тваринами на цьому базарі з 2001 року. У її залізній будці чекають на нових господарів папуги, хом'ячки, котики, собачки, морські свинки та інші.

За словами продавця побутових товарів, годують тварин далеко не всі продавці. Чоловік розповідає, що тварин деколи б'ють, а тих, що не спродалися, йдуть викидати чи просто лишають на цьому ж базарі: "Та тут постійно хтось під будками ховається. Прийдіть увечері і подивіться". На цьому ринку кілька продавців регулярно викидають непроданих тварин. Розповідають про завжди п'яну продавщицю, яка за 5 гривень забирає кошеня, а коли їх набирається повна коробка, вирушає до довколишніх будинків і підкидає звірят у під'їзди. Нещодавно такий ящик з кошенятами алкоголічка залишила просто біля входу у супермаркет "Фуршет".

Якщо викинуті звірята не хворі, вони мають шанс знайти собі господарів. "У мене щодня телефон розривається від дзвінків про знайдених на вулиці тварин", - розповідає Ірина Якимів, голова організації з захисту тварин "Всесвіт тварин". Організація опікується тваринами, які з тих чи інших причин опинились на вулиці. Її працівники щодня годують, лікують котів та псів і всіх їх згодом прилаштовують у добрі руки через приватні оголошення.

Ірина Якимів радить взагалі не купувати тварин на стихійному ринку. Показує зошит із записами дзвінків клієнтів - через один повторюється примітка "здох після базару". За її спостереженнями, з десяти тварин, придбаних у продавщиць Ані і Тані, виживає лише одна. Як пояснює захисниця тварин, у цих нечистоплотних продавців практично всі коти і пси заражені ентеритом. Заразу можна вивести, продезінфікувавши приміщення, де утримують цих тварин, але бізнесменкам зайві клопоти не потрібні. Відтак здорові тварини, яких вони беруть у людей, підхоплюють інфекцію вдома у продавщиць і продаються вже хворими.

І хворим, і здоровим тваринам, як розповіли нам на ринку, Аня й Таня колють гентаміцин. Цей антибіотик ветеринари не рекомендують. Він "убиває" імунітет, і здорові звірі швидко підхоплюють інфекцію. Кажуть, пси від гентаміцину часто глухнуть. Ірина Якимів розводить руками: "Я не раз зверталася до Ані і Тані з проханням викликати санстанцію і продезінфікувати все, але вони цього робити не збираються". На відміну від інших своїх колег, продавщиця Ірина, до прикладу, має вдома дезінфікувальну лампу, яка вбиває віруси та інфекції, і щодня прогріває нею кімнату, де мешкають тварини. Купуючи породисте щеня за 400 гривень і плануючи продати його за 800, вона змушена забезпечувати тварині нормальний догляд.

Нерідко нечисті на руку продавці спихають за 800 гривень звичайних дворняг, показуючи покупцеві фото, до прикладу, мами вівчарки. Ці фото не мають нічого спільного з псами, яких продають, застерігає Ірина Якимів. Продавці спеціально підшукують маленьких цуценят, які зовні схожі на породистих, і видають їх за вівчарок чи спанієлів.

На згаданих горе-продавщиць скаржаться ледь не всі їхні колеги. Аня і Таня псують репутацію іншим продавцям, продаючи хворих, напівголодних тварин і викидаючи тих, яких не продали. Нещодавно одна з них назбирала впродовж дня 18 кошенят (рахуйте, за кожного по 50 гривень) і поїхала "продавати" їх на автобазар. Невдовзі жінка повернулася з трьома, стверджуючи, що всіх вдалося дуже швидко продати. Інша взяла у людей 100 гривень за піврічну породисту кішку. На другий день кішки ніхто не бачив. "Вона викидає їх біля смітника на Миру. Там багатоквартирні будинки", - здає продавщицю її колега. Інша підказує, як вирізняти нечесних і нечистоплотних продавців. Мовляв, у них кишені набиті левоміцетином, а поруч з тваринами стоїть рулон туалетного паперу. Заражені ентеритом тваринки страждають від проносу. Щоб неприємність не побачили покупці на базарі, котиків і песиків годують медикаментами і вчасно підтирають. Якщо ви придбали на ринку тварину і вдома вона поносить - негайно біжіть до лікаря. Можливо, її ще вдасться врятувати.

Заручившись підтримкою совісних продавців з "котячого "ринку, організація "Всесвіт тварин" звернулася у санстанцію з проханням закрити стихійний ринок на Новгородській. Міська влада й сама кілька років тому збиралася перенести цей ринок за межі міста, але до справи не дійшло. У санстанції захисникам тварин порадили збирати скарги покупців, які придбали тут хворих тварин, особливо тих, які потім здохли. Ірина Якимів від імені решти продавців озвучує кілька прийнятних для них пропозицій: перенести ринок в інше місце і зробити його офіційним. Ветеринар мав би оглядати всіх тварин кожного ранку і "бракувати" хворих. Інший варіант: домогтися заборони торгувати тим продавцям, які не дотримуються правил етики та гігієни утримання тварин.

Поки в Івано-Франківську немає цивілізованого "пташиного ринку", найкраще, що ви можете зробити для своєї тваринки і для заспокоєння власної душі - подати оголошення в газету: "Віддам у добрі руки..." Купувати тварин найкраще за тими ж оголошеннями чи звернувшись в організацію з захисту тварин. Якщо купуєте на ринку, зверніть увагу на її зовнішній вигляд та стан. Вона повинна бути бадьорою. Придбану тварину бажано одразу ж показати ветеринару.

О четвертій дня в понеділок «котячий» базар вже був практично порожній. Поки Мар'яна розповідала про себе та свій звіринець, у машину сіла остання продавщиця. Дверцята зачинилися, автівка від'їхала. На її місці залишилося малесеньке руде кошеня. "Ой, хтось загубив котика! - миттєво зреагували двоє хлопців, які якраз проходили поруч. Це не ваш?" - питають у Мар'яни. В її клітці кілька схожих рудьків. "Не мій, - каже жінка, але забирає в клітку до інших котів. Мовляв, не здихати ж йому тут серед базару.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: "Галицький кореспондент"