друкувати


На Прикарпатті нараховується понад 1400 ліфтів у житлових будинках

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-07 02:30:24

На Прикарпатті нараховується понад 1400 ліфтів у житлових будинках, у майже 300 з них закінчився строк служби, вони відпрацювали нормовані 25 років. Тож вони є морально застарілими, а обладнання та металоконструкції зазнали значного фізичного зносу. Технічний стан більшості таких ліфтів не може у повному обсязі гарантувати їхню безпечність та надійність під час експлуатації.

Інспектори управління Держгірпромнагляду по Івано-Франківській області перевіряють утримання та експлуатацію ліфтів згідно вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Зокрема, на даний час вони проведені у багатоквартирних житлових будинках на території ЖЕО-8 м.Івано-Франківська.

За їх результатами призупинена експлуатація 6 ліфтів. Незважаючи на неодноразові нагадування, управлінням житлово-комунального господарства не укладено угод на проведення технічних оглядів та експертного обстеження (технічне діагностування) ліфтів, які здійснюють фахівці Карпатського експертно-технічного центру. Це є серйозним порушенням нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки та створює загрозу життю і здоров’ю громадян.

У разі не дотримання власниками правил безпечної експлуатації ліфтів та таких, які вичерпали свій ресурс, посадові особи Держгірпромнагляду зупинятимуть їх до усунення порушень.

Джерело: Територіальне управління держгірпромнагляду