друкувати


Про необґрунтовані витрати і «золоту» рожнятівську воду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-07 04:30:14

14 кримінальних справ розслідується в даний час правоохоронцями за фактами необґрунтованого завищення затрат на надання комунальних послуг, а відтак і комунальних тарифів.

Про це повідомив вчора, під час засідання Колегії Івано-Франківської ОДА голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк з посиланням на начальника управління МВС в області Василя Варцабу. Як виявилось, близько 60% суб’єктів господарювання, які надають комунальні послуги мешканцям області, необґрунтовано завищили тарифи. Це в свою чергу створює напругу в суспільстві і дає, як відзначив голова обласної ради Олександр Сич, підстави для певних політичних спекуляцій.

Серед таких підприємств – Калуський, Косівський, Коломийський та Рожнятівський водоканали. Зокрема, собівартість послуг, які надає КП «Рожнятівводгосп» становить сьогодні понад 11 гривень за кубічний метр – послуги водопостачання і понад 14 гривень – послуги водовідведення. «Таких тарифів, - зазначив з цього приводу М.Вишиванюк, - немає не тільки ніде в Україні, а й у Африці, де вода на вагу золота». Для прикладу: в середньому по області собівартість води становить близько 3 гривень.

За даними інспекції цін, 70 % собівартості рожнятівської води становить заробітна платня працівникам, яка є не такою вже й великою і становить в середньому 1700 гривень. На думку губернатора, така висока собівартість послуг водоканалу зумовлена завищеними показниками затрат. При цьому він наголосив, що не дозволить вирішувати проблему за рахунок зниження зарплати працівників чи підвищення комунальних тарифів (сьогодні В Рожнятівському районі вони становлять 2,5 гривні за водопостачання і 4,5 гривні за водовідведення для фізичних і відповідно 11 та 13 гривень – для юридичних осіб). Ба навіть навпаки пан Вишиванюк наполіг, що зарплата робітників, які працюють на підприємстві, мають отримувати зарплату, не нижчу, ніж 2300 гривень.

Автор: Сергій БІЛИЙ