друкувати


В Україні кількість пенсіонерів зрівнялася з кількістю працюючих

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-02 05:45:42

Станом на 1 квітня 2011 року в Україні кількість пенсіонерів збільшилося на 60 тис. осіб - до 13 млн 766 тис. осіб, повідомив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

У той же час кількість працевлаштованих громадян, платників внесків до Пенсійного фонду на постійній основі з початку року скоротилася на 400 тис. осіб - до 14 млн осіб. Тобто, фактично кожен працюючий українець утримує одного пенсіонера.

Середній розмір пенсії у чоловіків складає 1 тис. 470 грн., у жінок - 1 тис. 15 грн.

Нагадаємо, що напередодні, 1 червня, уряд вніс до парламенту оновлений законопроект про пенсійну реформу. Одним із ключових нововведень проекту є трирічний перехідний період, протягом якого жінки зможуть самі вибирати, - виходити на пенсію в 55 років, чи вийти пізніше. При цьому за кожен перепрацьований рік людина отримуватиме істотну надбавку до пенсії.

Як повідомлялося раніше, однією з причин проведення пенсійної реформи є той факт, що в Україні пенсіонерів багато, пенсії маленькі, зарплати в конвертах, а Пенсійний фонд є непосильним баластом для бюджету країни.

Реалізація пенсійної реформи залишається також в переліку ключових зобов'язань України для отримання чергового траншу кредиту МВФ. При цьому розпочати її потрібно було ще в березні.

У березні Верховна рада відклала розгляд пенсійної реформи до початку квітня. Депутати вирішили доопрацювати законопроект, але ухвалити його в квітні так і не наважились.

Джерело: ТСН