друкувати


Оновлена пенсійна реформа полегшить життя жінкам і ускладнить депутатам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-06-02 04:45:45

Новий проект закону про пенсійну реформу уріже вже існуючі максимальні пенсії чиновників, депутатів та суддів. Водночас, оновлений закон дозволить жінкам виходити на пенсію не у 55 років, як це пропонувала минула редакція документу, а раніше.

Про це 1 червня заявив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Зокрема, в оновленому законі, внесеному на розгляд парламенту, передбачено обмеження максимального розміру пенсій 10 прожитковими мінімумами. Водночас у старому варіанті законопроекту передбачалося 12 прожиткових мінімумів.

Крім того ця норма, у разі ухвалення закону, буде розширена на вже призначені пенсії. Тігіпко висловив упевненість, що відносно цієї норми подаватимуться позови до Конституційного суду.

Також у новому проекті закону норма відносно виплати 10 одноразових призначених пенсій розширюється і на працівників соціальної сфери (у старому варіанті - на працівників медичної і педагогічної сфери).

Водночас Тігіпко повідомив, що буде запропоновано збільшити пенсійний вік держслужбовців і 10 прирівняних до них категорій працівників до 62 років з 2013 року впродовж 4 років по 6 місяців щорічно, а не одномоментно, як передбачалося старим законопроектом.

Окрім цього віце-прем'єр повідомив, що жінкам, які досягли 55 років, буде дозволено достроково виходити на пенсію за умови наявності стажу роботи не менше 30 років, обов'язкового звільнення з роботи і віднімання 0,5% загального розміру пенсії на місяць.

Водночас передбачено спрощення механізму збільшення пенсій при відстроченні виходу на пенсію і надання до 1 січня 2016 року можливості при призначенні пенсії за бажанням пенсіонера врахувати зарплату за 60 місяців до 1 липня 2000 року, коли був введений персоніфікований облік, але за умови збереження архівних документів.

В документі також передбачено збільшення зарплати для нарахування пенсії особам, які були безробітними, через її оптимізацію у межах 10% заробітку з виключенням періодів отримання допомоги з безробіття.

У новому проекті закону також передбачено, що за кожен рік навчання у військових навчальних закладах до календарної вислуги років додаватиметься 6 місяців. Окрім цього збільшення календарної вислуги років військовослужбовців до 25 років буде проведено не за 5 років, а за 10 - по 6 місяців на рік.

Передбачено обмеження заробітку, який враховується для призначення пенсій нардепам, суддям, прокурорам і військовослужбовцям, сумою, з якої оплачується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соцстрахування. При цьому Тігіпку уточнив, що нині народні депутати, судді, прокурори, військовослужбовці та інші категорії працівників з високою зарплатою не завжди виплачують єдиний соціальний внесок з нарахованої суми.

Також законопроект передбачає порівняння умов призначення дострокових пенсій нардепам з іншими категоріями пенсіонерів - за 1,5 року до досягнення пенсійного віку, тоді як зараз для депутатів цей термін складає 2 роки.

Віце-прем'єр підкреслив, що сподівається на ухвалення цього законопроекту вже до кінця поточної сесії парламенту (липень-2011), зазначивши при цьому, що альтернативи Пенсійній реформі немає. І якщо документ з якихось причин буде відхилений нардепами в ході поточної сесії, то до нього все одно доведеться повернутися - або восени, або в 2012 році.


Як відомо, реалізація пенсійної реформи залишається в переліку ключових зобов'язань України для отримання чергового траншу кредиту МВФ. При цьому розпочати її потрібно було ще в березні.

З того часу Верховна рада двічі відкладала розгляд пенсійної реформи.

Джерело: ТСН