друкувати


Тарас Боднар: «Карпатські роси» відбудуться за будь-яких умов

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-27 09:30:42

Не дивлячись на усі перешкоди фестиваль українського кіно «Карпатські роси», цього року відбудеться, хоча й дещо пізніше, ніж планувалось, – переконує журналістів ініціатор заходу, голова Всеукраїнської громадської організації «Поклик Нації» Тарас Боднар, який нещодавно коментував дану ситуацію на спеціальній прес-конференції.

З його слів, з самого дня заснування фестивалю планувалось, що його проведення набуде періодичного щорічного характеру. На заваді стали певні причини політичного та фінансового характеру. Зокрема, як стверджує пан Боднар, йому не хотілось, щоб проведення фестивалю пов’язували з передвиборчою кампанією окремих членів «Поклику Нації», які балотувались до місцевих рад за підтримки «Української партії».

«Цієї весни, – стверджує лідер організації, – можливість відновити фестиваль зявилась. Отже, з кінця квітня цього року мною проводилися активні переговори з Михайлом Іллєнком стосовно продовження співпраці у донесенні національного кінематографу до українського глядача. В задумі М.Іллєнка кінофестиваль «Відкрита ніч» мав би проводитися з 21:00 по 4:00 26 червня одночасно в усіх містах України, які відгукнуться на заклик організаторів долучитися до його проведення фінансово, технікою, організацією місць для перегляду. Усе це мало б сприяти об’єднанню українців, по всій державі хоча би на оду ніч, не роблячи між ними різниці щодо їх політичних переконань, об’єднати спільними переживаннями від перегляду наших стрічок».

Втім, на заваді стали політичні та економічні амбіції продюсера фестивалю – сина покійного Юрія Іллєнка Пилипа. Останній виступив категорично проти того, щоб в якості співорганізаторів фестивалю виступала ще одна політична сила, крім ВО «Свобода», активістами якої здавна є вся родина Іллєнків. Крім того, Пилип Іллєнко. Крім того, він виступив категорично проти того, щоб відвідування показів кінофільмів було безкоштовним (хоча того вимагає сама назва фестивалю – «Відкрита ніч»). «Треба бидло відучати від халяви!», - процитував пан Боднар репліку П.Іллєнка, - якою той відповів на його зауваження щодо доцільності безкоштовного входу на покази, – Особисто мені не зрозуміло, кого саме мав на увазі пан Пилип. Хто таке бидло, яке треба відчути від заляви? Це ми – українці? Українці не є багатою нацією і ми готові заплатити за вхід кожного відвідувача – головне, щоб українське кіно нарешті стало ближчим до українців».

В будь-якому випадку Михайло Іллєнко – брат покійного режисера – не схотів сваритись з племінником і змушений був відмовити Т.Боднару у пропозиції. Дана обставина зірвала плани ГО «Поклик Нації» щодо проведення показів кінофільмів вже з 26 червня. «Проте це не означає,що фестиваль не відбудеться», – стверджує голова організації. З його слів, ним вже попередньо отримано згоду на підтримку фестивалю щонайменш двома обласними осередками Національної спілки кінематографістів – Львівською та Київською, 4 режисери з числа членів яких вже зголосились взяти участь у святі, а відтак у планах пана Боднара – провести «Карпатські роси» в серпні місяці цього року, приурочивши їх 20-тій річниці Незалежності України.

Автор: Сергій БІЛИЙ