друкувати


Зенітники провели бойові стрільби із зенітного комплексу «Тунгуска»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-26 11:30:08

На базі Міжнародного центру миротворчості і безпеки пройшли польові заняття підрозділів протиповітряної оборони 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України.

Протягом двох тижнів воїни-зенітники по елементах готувалися до бойових стрільб із артилерійського озброєння зенітного ракетно-гарматного комплексу «Тунгуска». Щоб отримати допуск до виконання стрільб весь особовий склад складав заліки та виконував спеціальні нормативи із відповідних предметів навчання, а офіцери додатково склали заліки із ракетно-стрілецької, технічної та тактичної підготовок.

Як повідомив начальник протиповітряної оборони 13-го армійського корпусу полковник Сергій Рибачок, у перший день бойових стрільб підрозділів військовослужбовці виконували початкові вправи навчальних стрільб з ураження вертольотів вогневої підтримки і БТРів противника з місця, а сьогодні — ці ж вправи, але у русі з коротких зупинок. Одночасно воїни-зенітники виконували декілька завдань. Крім самої стрільби обслугам бойових машин потрібно було у встановлені терміни виявити ціль і знешкодити її, а командирська ланка одночасно розв’язувала завдання тактичної підготовки та демонструвала свої вміння в управлінні вогнем. Такий підхід щодо організації проведення занять дозволив комплексно перевірити знання та вміння військовослужбовців.

— Оцінюючі дії підлеглих одразу скажу, що всі військовослужбовці намагалися якнайкраще впоратися із поставленими перед ними завданнями, — зазначив начальник ППО 13-го армійського корпусу полковник Сергій Рибачок. — За результатами у кращий бік можна відзначити військовослужбовців 24-ї окремої механізованої бригади. Вони діяли впевненіше за своїх колег з інших військових колективів. Напевно дається взнаки той фактор, що вправи виконували на своїй бойовій техніці. Адже для забезпечення цих стрільб залучалося озброєння цієї бригади.

Він також повідомив, що подібні польові виходи плануються два рази на рік. Весною стріляють лише «Тунгуски» переважно на Рівненському полігоні, а восени на державному полігоні «Чауда». Але туди вже залучаються обслуги й зенітно-ракетних комплексів «Оса».

— Під час сьогоднішніх стрільб ми крім тренування у влучності кожної обслуги проводимо ще й злагодження взводів, — розповів командир зенітного ракетно-артилерійського дивізіону 24-ї окремої механізованої бригади підполковник Юрій Бутко. — Стрільба відбувається у складі підрозділу, і якщо обслуга однієї з «Тунгусок» не змогла вчасно знайти ціль, то командир взводу своїм рішенням робить перенос вогню на іншу бойову машину, тобто керує вогнем взводу. Отже злагодженість підрозділу — це основний елемент успіху проведення таких тактичних занять з бойовою стрільбою.

Офіцер також зауважив, що під час польових занять деякі солдати виявляли хвилювання та невпевненість у свої діях. Загалом це стосувалося військовослужбовців строкової служби та військової служби за контактом, які нещодавно закінчили навчання у навчальних підрозділах Збройних Сил України. Отримати високі оцінки їм завадила банальна відсутність практичного досвіду.

— Чим більше практики тим легше виконувати поставлені завдання, — сказав підполковник Юрій Бутко. — Але досвід, який набувається на полігоні, під час роботи із бойовими боєприпасами нічим неможна замінити. У пункті постійної дислокації проходить безліч тренувань з виконання нормативів із спорядження стрічок снарядами і заряджання автомата зенітного ракетно-гарматного комплексу, проте у полі все одно виникають проблеми під час стрільби. Не став виключенням і цей польовий вихід: затримки у заряджанні та розряджанні «Тунгусок» деколи виникали.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України