друкувати


«Викинь телевізор» — із таким закликом звернувся до людей художник Я.Стецик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-23 11:30:53

«Викинь телевізор» — із таким начебто абсурдним закликом звернувся до людей художник Ярема Стецик. Сприймати ці слова буквально не варто.

Досягнення технічного прогресу ініціатор проекту не відкидає. Однак закликає до максимальної помірності у споживанні телепродукту. Телевізор — це засіб отримання інформації. Однак навіть ця перевага його існування наразі стала недоліком — надто вже багато негативу виливається на глядачів із блакитних екранів. А окремі програми та реклама, каже психотерапевт Русана Остапович, взагалі програмують на однобоке мислення. Або просто зомбують. Вона підтримала проект Яреми Стецика ще до його старту — вже 2 місяці, як позбулась телевізора. І не шкодує про це.

Зазвичай телевізор — центр інтер'єру. Як домашнього, так і в багатьох громадських закладах. Привертаючи до себе загальну увагу, він обмежує спілкування людей. Ініціатор проекту «Викинь телевізор» натомість пропонує замінити цей предмет достойною мистецькою альтернативою — хорошою картиною. За ціною вона близька до плазмової панелі. Однак енергетика полотна, написаного з добром, значно корисніша, каже Ярема. Та й набриднути такий твір мистецтва не може. Автор проекту був певен, що його ідея — справжнісінька утопія. Та попри це його уже підтримали 3 громадських заклади — арт-клуб, галерея та салон краси. Ось така барвиста стрічка на стіні свідчить про те, що тут надають перевагу мистецтву, а не телебаченню.

Джерело: Радіо «Західний полюс»