друкувати


"Меморіал Івана Краснецького": І спалахнуть нові "зірки"...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-23 12:30:18

20-21 травня 2011 р. футбольна Івано-Франківщина з вдячністю згадувала Івана Михайловича Краснецького – людину для якої футбол правою життя і служінню якому він віддав себе без останку.

На вшанування світлої пам’яті нашого краянина, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України на його малій батьківщині в с.Братківці пройшов турнір дитячих команд (гравці 1998 р.н.) "Меморіал Івана Краснецького". За головний приз та нагороди турніру змагалися 8 колективів юних футболістів з обласного центру (дві команди СДЮШОР "Прикарпаття", ДЮСШ-3, ДЮФК "Ніка"), Богородчанської і Тисменецької РДЮСШ, сіл Братківці та Вербіж Коломийського р-ну.

Вправний і надійний воротар івано-франківського "Спартака" Іван Краснецький по праву належить до когорти "золотого покоління" прикарпатських футболістів, які на рубежі 1960-1970-х р.р минулого століття принесли гучну славу нашому футболу Краснецький – тренер також досяг чималих успіхів: понад два десятки років присвятив вихованню юних футболістів, підготував чимало гравців для професійних клубів, добру пам’ять залишив про себе наставник в уболівальників тих міст і містечок, з колективами яких працював.

Саме під його орудою "Прикарпаття" 1991 р. вибороло місце в новоствореній Вищій лізі чемпіонату незалежної України.

Безкомпромісність баталій підтверджує той факт, що на попередньому етапі протистоянь у групах не було зафіксовано жодної нічиєї. До фіналу дісталися колективи. Які не зазнали очкових втрат – перша СДЮШОРівська дружина (тренер Василь Гуменяк) та ДЮФК "Ніка" (Андрій Нестерук). Поступаючись по ходу поєдинку вихованці СДЮШОР все ж перемогли опонентів – 4:1. Бронзові нагороди дісталися ще одній франківській команді ДЮСШ-3 (тренери В. Яцурак, Я. Веляник), яка виявилася вправнішою за Богородчанських однолітків, виконуючи післяматчеві пенальті.

Не залишилися без нагород учасники-команд, яким не поталанило потрапити на п’єдестал. Всі вони отримали пам’ятні відзнаки за участь у турнірі.

Оргкомітетом турніру було визначено кращих гравців за амплуа, які отримали цінні призи:

Воротар: Олександр Мартинюк (ДЮСШ Богородчани)
Захисник: Богдан Чаліпчак (СДЮШОР "Прикарпаття")
Півзахисник: Сергій Мрилюк (ДЮФК "Ніка")
Нападник: Дмитро Мартинюк (ДЮСШ Богородчани)
Кращий бомбардир: Святослав Мінда (СДЮШОР "Прикарпаття") – 5 голів.
Спеціальним призом кращого гравця турніру визнано Василя Фучко з команди с.Братківці.

Відзнаки, призи та нагороди учасники отримували з рук дружини Івана Михайловича Краснецького – Анни Тарасівни, дочок Наталі та Ірини, внучок та друга-партнера у "Спартаку" Михайла Гнатишина.

Увінчав урочистості змагань поєдинок ветеранських команд "Колос" Братківці та нині вже легендарного "Прикарпаття" зразка 1991 року. Ностальгію у вболівальницьких серцях викликала поява на полі місцевого стадіону (якому до речі рішенням сільської ради с.Братківці від 19 травня 2011 р. було присвоєно ім’я Івана Краснецього) героїв баталій 20 річної давнини – Ярослава Ватаманюка, Василя Гуменяка, Ігора Клебана, Юрія й Андрія Шулятицьких, Петра Русака та інших. Азартне протистояння багате на цікаві комбінації. Витончені передачі, хитрі удари зайвий раз довело, що ветеранами гравці є лише за віком, а майстерності їм не позичати. Братковецька команда сформована як з ветеранів так і з молодих діючих виконавців гідно протистояла більш іменитим опонентам… І домоглися почесної нічиєї. Не засмутила глядачів і відсутність голів.

Отже прем’єрний "Меморіал Івана Краснецького" відбувся, став історією. Маємо надію і впевненість, що з часом змагання стануть традиційними, вийдуть за рамки лише обласного турніру, набуватимуть чимраз більшої популярності.

А до організації першого турніру долучилися головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, Івано-Франківське відділення НОК України, обласна федерації футболу, благодійний фонд "Прикарпатський футбол", СДЮШОР "Прикарпаття", колишні партнери, вихованці Івана Краснецького, його рідні та друзі.

Щирі слова подяки за підтримку висловлюємо депутатам Р.Ткачу та М.Круцю, керівнику підприємства «Західхімліс» П.Головатчуку, сільському голові с.Братківці Д. Мельниковичу та всім іншим, хто реальними справами допоміг зорганізувати турнір в пам’ять про Івана Михайловича Краснецького.

Автор: Ігор КОСТЮК, Петро БЕЛЕЙ
Джерело: sport.if.ua