друкувати


Як забезпечити Україну газом власного видобутку знають місцеві науковці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-21 11:00:06

Як забезпечити Україну газом власного видобутку знають місцеві науковці. За їхніми дослідженнями, в надрах Західного регіону сконцентровані значні запаси сланцю, з якого можна видобувати блакитне паливо.

Свої напрацювання вчені представили головам Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад. Пошуки сланцевого газу успішно здійснюють в Польщі, і можуть розпочати в Україні. Ціна такого палива в світі коливається від 90 до 140 доларів за тисячу метрів кубічних. Щоправда і видобуток потребує значних фінансових затрат. Тому вчені, зважаючи на низькі можливості українських газовиків, радять залучити до пошуків такої сировини іноземні компанії. Тим часом на адресу трьох обласних рад уже надійшло прохання з Міністерства екології негайно виділити ділянки під видобуток сланцевого газу.

Водночас офіційно контролювати цей процес представникам регіонів в уряді наразі не дозволяють. Тому в обранців виникло чимало сумнівів щодо доцільності такого видобутку. Адже він ще не вивчений, і може мати негативний вплив на екологію трьох областей. Тому три обласні ради домовились звернутись до Кабміну з проханням детально проінформувати їх про плани видобутку сланцевого газу, а також включити представників цих регіонів до контрольної комісії.

Джерело: Радіо «Західний полюс»