друкувати


Прикарпатські бізнесмени їдуть під Верховну Раду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-18 04:45:08

Влада не чує і не хоче чути представників малого бізнесу, - переконані прикарпатські підприємці, які мають намір взяти участь у всеукраїнській акції-марші протесту «Вперед!».

Акція збере завтра під стінами Верховної Ради в Києві усіх невдоволених умовами ведення бізнесу в Україні, які мають намір домогтися відставки Уряду М.Азарова та спонукати український парламент розглянути запропоновані підприємцями законопроекти, які, на їх думку, мають покращити становище малого бізнесу. «Нам, дрібному бізнесу, при тих законах, які діють на даний момент, не можливо займатись бізнесом, - коментує акцію голова Комітету підприємців міста Івано-Франківська Ігор Метлюх, - справа тут не тільки у податках. Чому, питається, пенсіонери та інваліди повинні платити єдиний соціальний внесок? Якщо людина захворіла, вона має ще й за це платити?» З його слів, хоча перший підприємницький майдан і домігся скасування деяких положень новоприйнятого Податкового кодексу, по суті йдеться всього лише про один розділ, в той час як усі решта положення залишаються в силі. Поки що підприємці не відчувають на собі їх негативу, оскільки працюють по-старому, проте 1 липня закінчується термін мораторію на податкові перевірки і тоді, - переконаний пан Метлюх, - малому бізнесу кінець.

Як стверджує голова Комітету підприємців, з ініціативи та за участю його колег фахівці розробили ряд законопроектів, котрі мають значною мірою покращити умови ведення бізнесу в Україні, проте підтримати їх у парламенті виявилось нікому. «Ніхто з наших «патріотів», - обурюється І.Метлюх, - кожен з яких кричить про необхідність захисту малого бізнесу, не прийшов і не сказав: а чим ми можемо вам допомогти». Відтак, внесені на розгляд Верховної Ради народним депутатом України, головою Ради підприємців при українському парламенті Наталею Королевською законопроекти навіть не потрапили на депутатське обговорення.

Хоча акція і має на меті відставку Уряду, ініціатори не вважають її політичною і не розраховують на підтримку тих чи інших політичних, зокрема опозиційних, сил. Зі слів пана Метлюха, якщо на центральному рівні у бізнесу є претензії до партії влади, то на місцевому івано-франківському рівні більшість у владі належить опозиційній «Свободі», до якої у підприємців є також чимало питань.

Автор: Сергій БІЛИЙ