друкувати


Начальник Генштабу перебуває із робочим візитом на Львівщині

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-13 03:45:03

Вчора 12 травня, у Львівський гарнізон із робочим візитом прибув начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Григорій Педченко.

Робочу поїздку він розпочав з відвідин Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. І як виявилось згодом невипадково. За рішенням начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України 2012 навчальний рік пройде у рамках «Року офіцера-лідера». Цей пріоритет і визначив прискіпливу увагу до вищих військових навчальних закладів та професійної підготовки майбутніх офіцерів, зокрема і в Академії Сухопутних військ, з боку вищого військового керівництва.

Власне під час знайомства з навчально-матеріальною базою та можливостями вишу у підготовці високоосвічених та професійних кадрів генерал-полковник Григорій Педченко насамперед цікавився специфікою підготовки і новизною в навчанні курсантів, які б йшли в ногу з сучасним характером ведення бойових дій, який сьогодні домінує у численних збройних конфліктах.

— Останні війні і збройні конфлікти наочно говорять: сьогодні в лобову ніхто ходити не буде! Жодна країна не хоче людських втрат серед своїх військ, яку б роль вони не виконували. Стає дедалі важливішим фактором виграти війну з мінімальними втратами в живій силі. І тому нам потрібно готувати впевненого офіцера, насамперед професіонала, який був би добре підготовлений сам і вмів навчити підлеглого. Чи офіцер, чи солдат повинні бути певні: вони готові виконати поставлену задачу і залишаться після її виконання живими! – зазначив генерал-полковник Григорій Педченко.

У місячний термін він дав доручення керівництву Академії і відповідним фахівцям у Генеральному штабі подати пропозиції, щодо удосконалення навчальної програми підготовки курсантів з урахування нових підходів і методів ведення збройної боротьби.

– Сьогодні нас не задовольняє прийняття рішення на рівні командира роти з розрахунку 30 хвилин – півтори години, комбатом дві з половиною-три години, командиром бригади 4 години, командиром корпусу 6 годин. Для кого ці рішення, коли сьогодні їх потрібно приймати практично в реальному часі?! Сьогодні зовсім інші форми і методи бойових дій. І до цих сучасних реалій треба підходити і готуватися і нам, - зазначив генерал-полковник Григорій Педченко.

У рамках візиту до Академії Сухопутних військ начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України ознайомився з кафедрою тактики факультету бойового застосування військ, відвідав Центр імітаційного моделювання, де якраз в цей час проходила заключна конференція з планування спільного українсько-американського навчання «Репід Трайдент – 2011», протестував стрілецький навчальний комплекс, де виконав вправи стрільб зі стрілецької зброї і взяв участь в урочистому відкритті навчально-тренувального комплексу стрільби та водіння.

В Академії Сухопутних військ відбулась і його зустріч з особовим складом органів військового управління, з’єднань та військових частин Львівського гарнізону. Виступаючи перед присутніми начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України визначив першочергові завдання щодо забезпечення безпеки та обороноздатності держави. Пріоритетними завданнями розвитку Збройних Сил України у 2011 році він назвав: модернізація і відновлення озброєння і військової техніки, у першу чергу Повітряних Сил, для забезпечення зростання ефективності розвідки та контролю повітряного простору України; завершення адміністративної реформи у Збройних Силах, усунення дублювання функцій і завдань; кардинальна перебудова системи військової освіти, забезпечення Збройних Сил підготовленим кадровим складом; забезпечення соціально-правових гарантій військовослужбовцям, членам їх сімей і безумовне виконання міжнародних зобов’язань України у військовій сфері, поглиблення воєнно-політичного, воєнно-технічного і військового співробітництва.

Загалом побаченим в Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України був задоволений, залишивши у книзі почесних гостей запис: «Академія Сухопутних військ – найкращий навчальний заклад у підготовці справжніх професіоналів для Збройних Сил України».

Після цього генерал-полковник Григорій Педченко відвідав 80-й окремий аеромобільний полк 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, де командиром полковник Віктор Копачинський.

Він ознайомився із матеріально-технічною базою військової частини, перевірив хід занять з бойової підготовки. Зокрема, Головнокомандувач Збройних Сил України зупинився на місці, де проходили заняття з парашутно-десантної підготовки з особовим складом зборів молодого поповнення. Хлопці, які прослужили у війську декілька тижнів чітко доповідали високому військовому керівнику, але у їхньому голосі ще відчувалися хвилювання та невпевненість. Генерал-полковник Григорій Педченко зробивши деякі зауваження щодо організації заняття, дав конструктивні поради і підкреслив значущість роботи сержантського складу із підлеглими. Спілкуючись із новобранцями, які на минулому тижні склали Присягу на вірність українському народові, він цікавився в них про заняття спортом та готовність стрибати з парашутом.

Окремо начальник Генерального штабу ознайомився із станом справ щодо переобладнання казарми під гуртожиток для військовослужбовців військової служби за контрактом. Він підкреслив важливість забезпечення нормальних умов для їхнього проживання і запевнив, що бере це питання під особливий контроль і буде всіляко сприяти якнайшвидшому завершенню робіт.

У казармених приміщеннях Головнокомандувачу сподобалися спортивні кутки, які облаштовані у кожному підрозділі і оснащені сучасними тренажерами. Він зауважив, що саме постійне зайняття спортом дозволяє змужніти військовослужбовцю, загартовує і дисциплінує його.

Проте у парку бойових машин генерал-полковник Григорій Педченко піддав критиці організацію роботи щодо проведення тижня технічного обслуговування. Уважно вивчивши документацію він зробив кілька серйозних зауважень і одразу окреслив конкретні завдання щодо усунення прогалин у цьому важливому питанні.

Наступним об’єктом відвідування високого військового керівника став музей Західного оперативного командування, який розташований на території 80-го оаемп. Із зацікавленням він оглянув унікальні експонати музею, серед яких були особисті речі видатних полководців, Бойові Прапори військових частин та з’єднань, стрілецька зброя тощо. Після огляду музею генерал-полковник Григорій Педченко зробив запис у книзі почесних гостей музею.

На завершення свого перебування у аеромобільному полку начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України взяв участь у засідання ради сержантів полку, яка розглядала питання зміцнення військової дисципліни військовослужбовців військової служби за контрактом та обміну досвідом роботи із молодими поповненням.

– Ми з вами проводимо серйозну роботу зі створення професійного сержантського складу, – звернувся до присутніх генерал-полковник Григорій Педченко. – Це не просте завдання, копітке. Ця робота потребує не якихось періодичних дій, вона потребує, перш за все, постійних дій. Її потрібно робити кожний день, кожний тиждень, місяць і рік. Тоді в нас буде професійний сержантський склад. Я постійно повторюю, що я і мої сержанти командують Збройними Силами України. І це не перебільшення. Можливо комусь із офіцерів й образливо це чути, але лише справжній офіцер розуміє, що сержант це його найперший помічник, найперший у всьому. Сержант це інструктор солдатів. Чому я підкреслюю інструктор? Тому що це професіонал вищого гатунку. Солдат вважатиме сержанта за командира тоді, коли він відчує в ньому професіонала. Я знаю ціну сержанта і я впевнений що без сержанта нам не створити професійного війська, – сказав він.

Також Головнокомандувач Збройних Сил України запевнив сержантський склад, що керівництво на своєму рівні робитиме все від нього залежне.

– Ви не хвилюйтеся, якщо я цим питанням зайнявся то доведу його до логічного завершення, – зазначив він. – Головне, щоб ви тут не розкисли, адже робота ця дійсно важка, я це знаю, проте плече начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України ви завжди будете відчувати. Я примушу всіх працювати на Збройні Сили. Й казарму зробимо й гуртожиток. Зрозуміло що я не можу вам пообіцяти того, на що кожен з вас сьогодні заслуговуєте, але поступово й це питання буде вирішене.

Начальник Генерального штабу повідомив про те, що прийняте рішення, яке погоджене із Міністром оборони, щодо стимулювання досягнень військових колективів. Так особовий склад військової частини, яка у виді Збройних Сил займе перше місце, буде протягом року отримувати подвійний оклад грошового забезпечення.

– Гадаю, що це серйозний підхід і непоганий стимулюючий захід, – сказав генерал-полковник Григорій Педченко. – Дух змагання – це добре. І так завжди повинно бути. Заслужив колектив – будь-ласка. А ті, хто вирішив байдики бити з ранку до вечора, хай заздрять. Проте у вас є серйозні суперники.

Після чого Начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України вручив сержанту Сергію Беляєву знак «Кращий сержант Сухопутних військ Збройних Сил України». І запевнив присутніх, що згодом будуть розроблені достойні відзнаки для сержантського корпусу Збройних Сил України.

Прощаючись із високим військовим керівником командир 80-го окремого аеромобільного полку полковник Віктор Копачинський вручив генерал-полковнику Григорію Педченку пам’ятний знак військової частини.

Цього дня генерал-полковник Григорій Педченко відвідав розташування 24-ї окремої механізованої бригади 13-го корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, яка розташована у Яворові Львівської області.

Сьогодні, 13 травня, згідно плану робочої поїздки, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України працює у військових частинах Повітряного командування «Захід» Повітряних Сил Збройних Сил України.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, підполковник Віталій СТЕЧИШИН, Регіональний медіа-центр Міністерства оборони України (м.Львів)