друкувати


Майбутні офіцери шанують і люблять своїх матерів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-05-11 09:30:52

Напередодні Дня матері з усіх регіонів України до Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прибули близько 300 матерів курсантів. Всі вони завчасно отримали запрошення керівництва навчального закладу відвідати Альма-матер своїх синів та дочок з нагоди цього свята.

Символічним є й те, що Міністр оборони України з метою вшанування високої історичної ролі жінки-матері у формуванні моральних і духовних якостей захисника Вітчизни своїм наказом встановив – у другу неділю після Великодня відзначати День солдатської матері у Збройних Силах України.

Того весняного дня з самого ранку курсанти зустрічали квітами своїх матерів біля контрольно-перепускного пункту і дарували їм презентаційні книги Академії.

Перед початком урочистих заходів у Храмі Архистратига Михаїла, який знаходиться на території навчального закладу, відбувся молебень до Божої матері, який відслужив керівник Центру військового капеланства отець Степан Сус. А з ініціативи начальника Академії генерал-лейтенанта Павла Ткачука започаткувати роботу ради курсантських матерів, відбулося його координаційне зібрання і обрано актив. Так першою головою ради курсантських матерів стала Валентина Султанбагомаєва, яка приїхала з Бердичева Житомірської області.

– Ми сподіваємося, що безпосереднє спілкування та співпраця із матерями курсантів дасть нам можливість більш ефективно вирішувати усі питання, які їх хвилюють у період навчання дітей у нашому навчальному закладі, а це, у свою чергу, надихатиме кожного курсанта на успішне навчання, збагачення духовних цінностей та патріотичності, – сказав генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Урочиста частина заходів розпочалась у Центрі культури та дозвілля Академії з виступу лауреата міжнародних та всеукраїнських співочих конкурсів лейтенанта Івана Шерстюка, який виконав свою авторську пісню, присвячену матерям. У залі були присутні голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк, заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів, начальник Академії генерал-лейтенант Павло Ткачук, представники громадських організацій, засобів масової інформації та численні гості.

У своєму виступі голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк привітав жінок із світлим святом Дня матері.

– Я хотів особливо звернутись до матерів, діти яких обрали військову професію, тому що саме ваші діти покликані захищати державу її суверенітет. Це професія мужніх і розумних людей і саме Ваше материнське серце, Ваша молитва, турбота і думка про дітей допомагає їм опановувати цю мужню професію. Я хотів би побажати вам справжнього материнського щастя, бути впевненими, що ваші діти обрали саме ту професію, яка допоможе їм у житті, щоб ви ніколи не розчаровувалися у своїх дітях, – зазначив голова Львівської ОДА.

Слід зазначити, що Михайло Цимбалюк за материнську самовідданість, народження і зразкове виховання сина, забезпечення умов для всебічного його розвитку та з нагоди Дня матері вручив ексклюзивний годинник голови облдержадміністрації Галині Хотєновійі – матері курсанта Сергія Хотєнова, стипендіата Верховної Ради України.

Родзинкою святкового концерту став виступ дитячого ансамблю Львівського будинку вчених «Цьомочки», який розчулив материнські серця та викликав бурхливі оплески у залі.

Начальник Академії зауважив, що ніщо не замінить материнської підтримки, віри і любові, які є для курсантів невичерпним джерелом духовної сили, терпіння й бадьорості у службі та навчанні.

– Висловлюю щиру вдячність за ваш вагомий внесок у справу підготовки майбутньої військової еліти, я низько вклоняюсь та від усього серця вітаю вас з прекрасним весняним святом – Днем матері, – сказав генерал-лейтенант Павло Ткачук.

Він вручив листи-подяки матерям найкращих курсантів вищого військового навчального закладу.

Концертна програма була організована таким чином аби поєднати поетичні виступи та вокальні номери. Курсант Тимофій Нечипорук викликав хвилю позитивних емоцій прочитавши «Монолог до матері», а курсант Віта Нечитайло у супроводі військового оркестру Академії виконала пісні «Чорнобривці» та «Сорочка мамина».

Курсант Костянтин Султанбагомаєв виконав пісню «Материнська доля» і символічним є те, що акомпанувала на роялі йому його мама. Окрасою концерту став виступ учасників танцювального гуртка Академії сухопутних військ під керівництвом Ірини Шовак, які виконали постановку «Курсантський вальс».

На правах голови ради курсантських матерів Валентина Султанбагомаєва подякувала керівництву навчального закладу за виховання синів та дочок та передала начальнику Академії генерал-лейтенанту Павлу Ткачуку коровай від імені усіх матерів.

Після закінчення урочистостей курсантські матері мали можливість сфотографуватись із своїми дітьми та керівництвом Академії, ознайомитися із навчально-матеріальною базою закладу, соціально-побутовими умовами курсантів та їхніми наставниками і командирами.

– Я вдячна Міністру оборони України, начальнику Академії сухопутних військ за цей день, за це свято. Я така рада що приїхала сюди, ознайомилася із Академію, де навчається мій син, і дуже задоволена тим, що він тут навчається. Я перший раз у Львові, перший раз в Академії. На запрошення керівництва навчального закладу відгукнулася із великим задоволенням, – ділилася своїми враженнями мати курсанта Валентина Васильцова, яка приїхала з міста Нікополя Дніпропетровської області.

А наприкінці всіх заходів та ознайомлення із Академією курсантських матерів чекав святковий обід.

Підполковник Вадим БАКАЙ, підполковник Віталій ІВАНОВ