друкувати


Український уряд стимулюватиме промислове вирощування картоплі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-28 09:45:39

Український уряд вирішив розробити заходи щодо стимулювання промислового вирощування картоплі.

"За 20 років ми втратили організоване вирощування картоплі, тобто промислове вирощування. Практично 2% усього картоплі вирощується зараз спеціалізованими господарствами, а 98% вирощується населенням. Це означає, що ми завжди працюємо на дефіциті...", - сказав прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ми маємо створити умови для того, щоб було вигідно вирощувати картоплю в промислових масштабах", - наголосив він.

За словами глави уряду, мають бути створені умови для будівництва овочесховищ, розвитку схем доставки і зберігання картоплі в таких обсягах, які необхідні, щоб вона продавалася за адекватними цінами.

Крім того, прем'єр вважає, що необхідно оновити насінний фонд абсолютно всіх господарств, які займаються картоплею.

"Зрозуміло, що ми таку пропорцію як 2% до 98% за один рік не переломимо, але протягом декількох років нам потрібно повернутися до тієї пропорції, яка була раніше, тобто десь 50/50 - 50% вирощує населення для себе, а 50% вирощують господарства для того, щоб у достатній кількості забезпечити наших людей картоплею", - сказав він.

Прем'єр доручив Міністерству аграрної політики і продовольства розробити заходи, які б дозволили зацікавити населення у відновленні насінного фонду картоплі, а також стимулювати її промислове вирощування.

Як повідомлялося, за минулий рік ціни на овочі та фрукти в Україні підвищились на 43%.

Микола Азаров порекомендував українцям такий вихід з ситуації: брати в руки лопати і забезпечувати себе овочами самотужки. "Що заважає кожному, в кого є руки-ноги, є енергія, взяти лопату, десять соток землі і на період, поки ми будемо цим займатися в загальнодержавному масштабі, хоч би свою сім'ю забезпечити овочами?" - запитав він.

Джерело: ТСН