друкувати


«Головна» автентика

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-27 10:30:51

Спадкоємець рідкісного вміння пов'язувати старовинні головні убори мешкає на Гуцульщині. Майбутній історик Богдан Петричук з села Бабин Косівського району має у своєму арсеналі десяток різноманітних способів вправлятися з переміткою.

Перемітки зазвичай колекціонують, а от про способи зав'язування майже ніхто не знає. Юнак перейняв цю майстерність від предків. Ось так, розповідає майстер, вкривали голову молодиці у Криворівні. А от у Яворові на Косівщині юні бездітні, але вже заміжні жінки прикрашали таку перемітку квітами. Натомість на Поліссі до неї додавали ще й шовкову хустку — аби підкреслити свій добробут.

Влітку намітку складали вдвоє. У такий спосіб вкривали голову жінки, які йшли вперше сушити сіно. Літнє пов'язування було обрядовим. До прикладу, ним користувались на традиційному Космацькому весіллі. Святковий спосіб вкривати голову на Гуцульщині — аналогічний, тільки без вінка, яким іноді вінчали голову нареченої поверх намітки. На майстер-класах історик ділиться з усіма охочими знаннями та вправністю. Бажаючих пізнати таємниці старовини багато, і не лише з України. На Великодні свята на Гуцульщині зазвичай ще прохолодно. Тож голову мешканки гір пов'язували на зимовий лад. Складену вчетверо намітку, скріплену червоними нитками, які слугують оберегом, намотували у вигляді шапки з численними вузликами. Тут все значно традиційніше, аніж на Заході. Надбання багатьох поколінь демонструють на прикладі весільного вбрання, яке досі дбайливо зберігають. І це чудово.

Джерело: Радіо «Західний полюс»