друкувати


Прикарпатська мисткиня створює картини зі звичайного насіння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-18 11:30:17

З таких творів мистецтва можна і кашу зварити. Адже усі вони — з насіння. Мисткиня Ольга Федюк дебютувала зі звичайнісіньких невеличких аплікацій на картоні, де в хід йшло все — від сушених рослин до макаронів.

Згодом почала творити вже на дерев'яній основі з найрізноманітнішого насіння. У її своєрідному гербарії — овочеві та фруктові сорти рослин, а також дикоростучі і навіть бур'яни. Її колекції насіння позаздрили б навіть селекціонери. Однієї лише кукурудзи — 15 видів та найрізноманітніших відтінків. Окремі рослини схрещує і виводить потрібний сорт, який дає бажану текстуру та колір насінин. Майстриня принципово не фарбує дари природи — у її робіт виключно натуральні відтінки. Навіть з лаком експериментувала довгі роки, розповідає пані Ольга.

Аж поки не знайшла потрібного, який не спотворює екологічне забарвлення робіт. Ось це — одна з перших робіт. За сім років їх назбирався не один десяток. Лише у цій експозиції — близько 60-ти картин з насіння. Чимало «зерняткових» шедеврів виїхали за кордон — такі презенти на згадку про Україну надзвичайно популярні. Кожна з них, каже авторка, створена у доброму настрої. А ось і найсвіжіший доробок — це майбутні пагони квітучої яблуні у вазі. Флористика народної майстрині Ольги Федюк — це не лише картини, але й писанки. Вже звичним способом оздоблює природними матеріалами яєчну шкаралупу та дерев'яні муляжі. І ті, й інші освячує на Великдень.

Джерело: Радіо «Західний полюс»