друкувати


У США розпочався продаж нових літальних апаратів - авіаранців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-18 09:10:38

Реактивний ранець, який дозволить людині піднятися в повітря не в салоні літака і навіть не на крилах дельтаплана і протриматися там півгодини, вже є у продажу в США.

Компанія-виробник Martin Aircraft Company оголосила, що придбати це диво техніки можна буде до кінця року за 75 тисяч доларів.

Підйомна сила забезпечується обертанням двох гвинтів зі швидкістю до 6000 оборотів на хвилину. Потужність бензинового двигуна становить 200 кінських сил, об'єм - 2 л. Максимальна швидкість - близько 90 км/год, висота - польоту - до 50 м. Запасу палива вистачає на півгодини польоту.

Остаточне рішення про допуск цього пристрою до продажу ухвалено після успішного випробувального польоту, під час якого було встановлено рекорд - манекен провів у повітрі сім хвилин, піднімаючись деколи на висоту близько 30 м. Керувала ним людина із землі, користуючись пультом дистанційного керування.

Для порівняння, в 2008 році на проведеному в США авіашоу реактивний ранець не протримався в повітрі довше 45 секунд, піднявшись лише на 1,8 м.

Пристрій розроблявся з метою стати найпростішим в керуванні літальним апаратом.

"Все ґрунтується на простих законах фізики. Як сказав Ньютон, на кожну дію є протидія. Тому, вистрілюючи великі об'єми повітря вниз, ви піднімаєтеся вгору і летите", - пояснив винахідник машини Гленн Мартін.

Щоб обрати напрям польоту, пілот використовує джойстик, розміщений під лівою рукою, а регулюванням кута нахилу і дроселем управляють правою рукою.

Замовлення на машину вже подали майже 2500 осіб, з-поміж них арабські шейхи й американські мільйонери.

Виробники розраховують, що їхня продукція знайде попит у любителів розважитися і льотчиків-любителів.

"А хтось, можливо, захоче обійти затори і зробити це стильно", - припустив Мартін.

Але першими одержувачами реактивних ранців стане американська армія, а саме прикордонні війська.

Військова версія реактивного рюкзака, пояснює Мартін, може використовуватися у важкодоступних місцях і зонах військових дій. Її можна застосовувати для доставки не тільки людей, а й запасів, для розвідки.

Джерело: ТСН