друкувати


Мощі матері Терези в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-09 04:00:30

Як повідомляла «Галичина», 10 квітня судовий вікарій Івано-Франківської єпархії УГКЦ о. Степан Балагура привезе з Риму до Івано-Франківська мощі блаженної матері Терези. На закінчення Хресної дороги, яка пройде вулицями обласного центру, відбудеться благословення вірних мощами, а відтак вони перебуватимуть у катедральному соборі Святого Воскресіння, де їх буде виставлено для молитовного пошанування.

В телефонному режимі о. Степан розповів кореспондентові «Галичини» про перевезення мощей блаженної монахині та їх значення для християн.

— Хто був ініціатором привезення мощей до Івано-Франківська?


— Це наша четверта поїздка до Риму. Минулих років ми вже привозили мощі отця Піо, отця Шарбеля. Наш правлячий владика Володимир Війтишин завжди заохочує нас до таких духовних місій і каже, що вірні нашої єпархії завжди мають мати перед очима приклад святості з наших часів, який би заохочував вірних до живого наслідування в духовному поступі. Такими прикладами і святими орієнтирами були згадувані подвижники Господа, таким був і Папа Іван-Павло II, проголошення блаженним якого відбудеться 1 травня в Римі. Так само й УГКЦ пишається святими й блаженними, тіла яких було віднайдено нетлінними: святий Йосафат, блаженна Йосафата Гордашевська, владика Василь Величковський. Ці святі люди є світочами для світу, щоб ми наслідували їх у своєму житті і ставали добрими християнами.

— Яке ваше сприяння у цьому духовному заході?

— В Римі маємо отця Євгена Андрухіва, священика нашої єпархії. Він посприяв нам у налагодженні добрих стосунків з Генеральною курією Сестер Любові — монашого чину, який заснувала мати Тереза з Калькутти. А ми вже з відповідним проханням нашого владики просили мощі засновниці їхнього чину для молитовного пошанування віруючими людьми Прикарпаття. Курія вирішила позитивно наше прохання, і цієї неділі ми прибудемо з мощами до Івано-Франківська...

— Чому християни вшановують мощі святих?

— Не забуваймо, що мощі приносять віруючим допомогу при зціленні від хвороб, здатність захищати від нещасть, поправу життя, стягнення благодаті та щедрих Божих ласк. Це підтверджено численними свідченнями про отримані чудесну поміч та оздоровлення. В одній з бесід про мучеників святий іоан Золотоустий роз’яснював, що тіла святих залишені Богом на землі, щоб люди, приходячи до них, полегшували душу від життєвих хвилювань. А їх мощі мовчки вчать переконливіше за проповідників. «Бог, — говорив він, — розділив між нами мучеників: Сам узяв їх душу, а тіла ніби залишив для нас, щоб святі їх кості були нам на постійне пригадування про їхні чесноти, щоб ми прагли чинити ті ж самі подвиги... Для того Бог і залишив нам тіла святих до часу воскресіння, щоб ми мали в них приклад найбільшого любомудрія».

Автор: Роман ІВАСІВ