друкувати


Мешканець Івано-Франківська змайстрував собі авто з підручних матеріалів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-08 02:45:43

Велосипед, плюс фанера та інженерна фантазія. Дорівнює електромобіль. Економний і екологічно безпечний. Мешканець Івано-Франківська Денис Лук'яненко змайстрував собі авто з підручних матеріалів і ось уже другий рік їздить на власному електромобілі по місту та дивує перехожих.

Кілька років тому в спадок від діда Денис отримав старенькі «Жигулі». Але швидко зрозумів — задоволення це не з дешевих. Тож продав їх, а натомість змайстрував ось такий електромобіль. Натхнення прийшло вночі.

Денис Лук'яненко, власник електромобіля: «Прокидаюся серед ночі, кручуся, сідаю на кухні, беру листок паперу і вимальовуються ці обриси і вже додаються колеса, руль». Колеса, кермо і гальма — від велосипеда, низ машини з фанери, діодні фари — саморобні. Натхненником і першим помічником став батько. Саме він порадив зробити машину легкою та економною. Вага електромобіля — 120 кілограмів. Затрати на зарядку батарей півтори гривні на 100 кілометрів. Олександр Лук'яненко, батько конструктора електромобіля: «Повинно бути таке співвідношення, щоб той транспортний засіб був тої ж ваги або ще менший від того грузу, який він перевозить».

Диво-машина — не єдина гордість родини Лук'яненків. Батько змайстрував ще вітрильний катамаран. Підтримує креативні ідеї і дружина Лук'яненка-молодшого. Каже: у такого транспорту суцільні переваги.

Катерина Бринецька, дружина конструктора електромобіля: «Дуже велика перевага на стоянках біля супермаркетів. Ми влізаємся туда, куда не влізаються великі машини».

Єдиний мінус — акумулятори. Вони дорогі та їх не вистачає на великі відстані. Якби проблему вирішили, впевнений Денис, згодом би усі перейшли на електротягу. Поки ж це єдиний електромобіль, який дивує івано-франківців.

Джерело: ОТБ "Галичина"