друкувати


ЄС не буде платити за модернізацію української газотранспортної системи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-07 04:45:17

Країни єврозони не готові значною мірою фінансувати модернізацію української газотранспортної системи, повідомило інформоване джерело в дипломатичних колах Євросоюзу.

"Проблема в тому, що у нас не так багато грошей, як люди часто думають",- сказав представник ЄС, коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова про те, що ЄС повинен був би наполовину профінансувати модернізацію ГТС.

За його словами, Єврокомісія профінансує, зокрема, розробку техніко-економічного обгрунтування і оцінки впливу модернізації на довкілля. Ці проекти, за словами дипломата, будуть завершені до кінця року.

"Але за саму модернізацію ми платити не будемо", - підкреслили у ЄС, додавши, що гроші на модернізацію ГТС надаватимуть міжнародні фінансові інститути, такі як Всесвітній банк, Європейський інвестиційний банк і ЄБРР.

Також дипломат нагадав, що умовами для отримання кредитів є посилення прозорості енергетичного ринку України, розвиток конкуренції, а також застосування європейського законодавства.

Зокрема, у рамках цих вимог НАК Нафтогаз України має бути розділений на дві частини: компанію, яка постачатиме газ населенню і компанію, яка займатиметься транзитом російського газу.

Нагадаємо, 5 квітня Микола Азаров висловив думку про те, що ЄС повинен був би узяти на себе половину витрат на модернізацію української ГТС. Проект модернізації, за словами прем'єра, коштує 1,5 млрд євро.

Між тим, сьогодні у своєму щорічному посланні президент Віктор Янукович заявив, що Україні слід притягнути європейські і російські капітали для модернізації своєї ГТС.

Джерело: ТСН