друкувати


Нові знання про старі ліки: Чим небезпечний звичний порошок?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-07 03:30:24

Нові знання про старі ліки: левоміцетин, який в українських аптеках продається без обмежень і присутній ледь не в кожній домашній аптечці, може завдати непоправної шкоди здоров'ю.

- Не сперечайся зі мною. Я сто років живу і краще за тебе знаю! - бабця вивертає на диван пошарпану аптечку.

З неї в різні боки розсипаються пігулки та ампули. «Валідол, спазмалгон... А ось і те, що точно тобі придасться», - запихає до кишені вкрай забитого подорожнього наплічника дві потерті від часу паперові пластинки популярних ще з радянських часів таблеток.

- То, може, в них вже строк давності минув? - віджартовується Олена, але не виймає.

- Якщо вони дешеві, то це ще не означає, що погані. Бабуся злого не порадить!

Олена звикла довіряти бабусиним порадам. Коли у поході Вітька з паралельної групи отруївся вчорашньою консервою, запхала йому левоміцетин. Андрієві, якого цілий день нудило від намішаного ввечері алкоголю, теж згодувала бабусину пігулку. Ну і що, що бридка - але ж діє!

На відміну від сучасних дорогих і пресмачних пігулок та сиропчиків, цей препарат не рекламується ані по телевізору, ані з плакатів, які заполонили вулиці. Про нього не пишуть замовні статті у газетах. Тим не менше, це не заважає йому десятиліттями залишатися стабільним мешканцем будь-якої домашньої аптечки.

«Пам'ятаю, як в похід збиралася, то перше, що завжди запитувала мама: левоміцетин взяла? А вже потім - будьте обережні, тримайтеся разом», - розказує фінансовий директор іноземної компанії Аня, яка кілька років тому приїхала з Вінниці підкорювати столицю. - «Тепер те саме і я своїй дитині кажу. Болить животик - випив пігулочку, і все».

Чому левоміцетин не продають вільно в інших країнах?

Мало хто знає, що минулого року уряд Канади заборонив імпортувати мед з України. Весь! За що? У ньому знайшли левоміцетин. Його додавали задля кращого зберігання товару. Для канадців це виявилося неприйнятним. У цій країні левоміцетин взагалі не продається. Так само його не купиш без рецепту в Європі та США.

Чому такі застереження? Тому що діюча речовина левоміцетину - хлорамфенікол. Це сильний антибіотик, який в 50-х роках винайшов американський науковець Пауль Баркхолдер. Він був покликаний боротися з важкими бактеріями. Причому саме важкими бактеріями, а не звичайнісінькими інфекціями.

В інструкції до цих ліків, яку в наших аптеках до пластинок зазвичай не додають, наведені показання до застосування левоміцетину. Хламідії, сальмонельоз, черевний тиф та менінгіт. І жодним чином не від отруєння вчорашньою рибою чи розладу шлунку.

Навпаки, в авторитетному підручнику американських науковців Гудмана і Гілмана «Фармакологічні основи терапії» в розділі про хлорамфенікол ми побачили одне спеціально виділене речення:

«Ніколи не слід застосовувати у невизначених ситуаціях або при захворюваннях, які можна легко, безпечно й ефективно лікувати іншими протимікробними засобами».

А в популярному американському довіднику «Ліки та медицина» - його випускають для звичайних людей - зауважено: «Токсичні ефекти хлорамфеніколу хоч і нечасті, але його користь таки перевищили».

У чому небезпека? Недорогий антибіотик заробив «чорну славу» через здатність руйнувати червоні тільця крові - еритроцити. Це пригнічує діяльність кісткового мозку і порушує кровотворну функцію. Наслідком може бути хвороба крові - апластична анемія. Її симптоми: запаморочення, слабкість, задишка, зниження апетиту та порушення серцебиття. Разом з цими симптомами частішають кровотечі з носа, ясен, на шкірі з'являються крововиливи. І повне одужання від цієї хвороби настає рідко.

Найстрашніший і найнебезпечніший левоміцетин для дітей. Через нього у них може виникнути «сірий синдром». Розпізнати його можна за нудотою, зниженням температури та пониженим артеріальним тиском. Якщо вчасно не діагностувати, може закінчитися смертю. А «сірим» називається, бо такого кольору стає шкіра.

Окреме застереження щодо лікування левоміцетином існує для вагітних. Жінки при надії повинні знати: левоміцетин вільно проникає через судини до плаценти, а потім - і до самого плоду. В цей період у ще не народженої дитинки до цього антибіотика особливо чутливий мозок. Результатом можуть стати важкі порушення психіки для майбутньої дитини.

У нашому Державному формулярі - інструкції Міністерства охорони здоров'я для лікарів - про левоміцетин згадується як про антибактеріальний засіб «для системного застосування». Жодних обмежень. В українських аптеках (як і більшість антибіотиків) левоміцетин продається без рецепту. Хоча в МОЗі вже багато років визнають: самолікування - проблема номер один. Але після спроби у 2005 році збільшити перелік ліків, які мають продаватися виключно за призначенням лікаря, нових ініціатив не було. Призначений міністром три місяці тому Ілля Ємець свою позицію стосовно жодної проблеми досі не сформулював.

Що ж робити, коли нудить і болить живіт?

Але для лікування кишкових інфекцій зазвичай достатньо дотримуватися суворої дієти та пити багато рідини, яку втратив організм. Далі - тільки час та терпіння.

«Сучасна терапія кишкових інфекцій взагалі не передбачає улюблених усіма фталозолу та левоміцетину - хоча б тому, що причиною кожного третього проносу є віруси, проти яких взагалі згадані антибактеріальні препарати безсилі», - пише у своїй статті про кишкові інфекції доктор Євген Комаровський.

Комаровський додає: якщо навіть уявити, що це сальмонела, з нею боротися можна по-різному. Можна ковтати левоміцетин і знищувати шкідливу бактерію разом з усіма своїми кишковими паличками, кисломолочними бактеріями та багатьма іншими корисними мікроорганізмами.

А можна вчинити по-іншому - «запустити» в кишечник корисні мікроби, які самі по собі з'ясують стосунки з непрошеною сальмонелою, - пояснює популярний педіатр.

Тобто просто пити кефір та інші кисломолочні продукти.

Всі ці нові штучки тільки гарно пахнуть, смакують і дорого коштують. А результату від них - нуль. Ну що я, не знаю? От і мене мама так лікувала, і я твою маму так лікувала, а вона тебе. І що? Міцні та здорові дівчатка, - переконує онуку пенсіонерка.


До теми: Звичка до бабусиних ліків за кордоном не зникає

На одному з канадських форумів, куди дописують вихідці з Радянського Союзу, «Свідомо» знайшло спеціальну тему, яка так і називається: «Де купити левоміцетин». Відповідь однозначна: в Канаді - ніде. Єдиний варіант, до якого вдаються наші співвітчизники, - привозять в далеку країну ліки з собою.

Автор: Марія ЗЕМЛЯНСЬКА, бюро журналістських розслідувань «Свідомо», для "Галицького кореспондента"