друкувати


Легалізація зарплат «за ТІГІПКОМ» - призведе лише до посилення корупції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-04-06 02:45:23

«Посилення адміністративного тиску на підприємця призведе лише до посилення  корупції, «тінізації» економіки та зменшення бюджетних доходів», -  заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. За його словами, «уряд має стимулювати мале та середнє підприємництво, завдяки збільшенню рівня економічної свободи». Так політик прокоментував заяву ТІГІПКА про наміри уряду «легалізувати» щомісячні виплати, - в тому числі, на приватних підприємствах, - запровадивши коефіцієнти розрахунку гарантованої зарплати.    

Політик висловив сумнів, що «уряду вдасться проконтролювати виплату зарплат». За словами політика, «адміністративні заходи уряду приведуть лише до чергового витка корупції, бо підприємець буде відкуповуватись від чиновника, який перевірятиме підприємство». За словами лідера УНП, «уряд має починати боротьбу з «тінізацією» економіки зі скасування дозвільного принципу та запровадження економічної свободи». «Сьогодні ми маємо більше 30 дозволів, які надають право займатися виробничою діяльністю, а не повинно бути ні одного», - прокоментував ситуацію політик. Він нагадав, що «ринкова економіка розвинених країн працює на реєстраційному, а не на дозвільному принципі». На переконання лідера УНП, «уряд має надати малому підприємцю, який  сам собі створив робоче місце, право хоча б перші 5 років діяльності не платити податки, спрямовуючи кошти у виробництво».  Як зазначив політик, «Податковий кодекс зменшив ПДВ та податок на доходи лише для великого капіталу, тоді як зменшення податкового тягаря потребує вся економіка». 

На думку КОСТЕНКА, «політика влади щодо малого та середнього  підприємництва завжди зводилася лише до збільшення податків та надання більших повноважень державним чиновникам». «За такої урядової політики у малого та середнього підприємця дві альтернативи - або зупинятися, або уникати податкових поборів, які неможливо сплатити», - переконаний політик. За його словами, «саме така політика спровокувала українську «тінізацію, які набула масштабів загальнонаціональної катастрофи, оскільки держава не має бюджетних доходів, пенсійний фонд не має наповнення, соціальні програми не реалізуються».

Автор: Михайло САВЛЮК
Джерело: Прес-служба ІФОО УНП