друкувати


Найбільше інвестицій в економіку Прикарпаття залучено з Королівства Нідерланди, Польщі, Сербії та Данії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-31 05:15:59

30 березня на засіданні колегії Івано-Франківської облдержадміністрації йшлося про покращення інвестиційного клімату на Прикарпатті, стан справ у будівництві житла, благоустрій території – підготовку до Великодніх свят – та щодо ініціативи Михайла Вишиванюка про створення в області екологічної поліції.

За словами начальника головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв'язків та інвестицій ОДА Віталія Семківа, обсяг інвестицій в економіку області за 2010 рік зріс більш ніж на 22%. За темпами інвестиційного зростання Прикарпаття посідає 5 місце в Україні. Загалом, приріст капіталовкладень спостерігався у 14 районах області у переробній, енергетичній та добувній галузях.

На початок 2011 року в економіку Прикарпаття вже вкладено понад 542 млн дол. США прямих іноземних інвестицій. Найбільше інвестицій залучено з Королівства Нідерланди, Польщі, Сербії та Данії.

«Що ми повинні зробити, аби залучити якомога більше інвесторів, в першу чергу, своїх власних? Що нового ми готові побудувати в області? Куди інвестувати кошти?» – риторично запитував і доповідача, і учасників колегії голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Голова обласної державної адміністрації порадив ретельно вивчити досвід, представлений у книзі «Інтелектуальний продукт вчених, винахідників і раціоналізаторів Прикарпаття».

«У цій книзі є конкретні пропозиції, навіть по нанотехнологіях, – зазначив Михайло Вишиванюк. – Тут про інвестиційні проекти написано на 131 сторінці. Є інформація по всіх галузях. І це не просто наукові розробки, а відкриття, які потрібні для області». Голова ОДА запропонував продовжити обговорення важливого інвестиційного питання - про шляхи надходження в область нових інвестицій, залучивши до цього прикарпатських винахідників, раціоналізаторів, науковців та бізнесменів з тим, «аби скоротити шлях від накового відкриття до виробництва».

Водночас Михайло Вишиванюк дав доручення галузевим управлінням надати громадськості області вичерпну інформацію про державні програми житлового будівництва. Наразі в Україні діють і підкріплені фінансуванням програми з розвитку будівництва молодіжного, власного та доступного житла. «Потрібно забезпечити повну прозорість у цьому питанні, – наголосив Михайло Вишиванюк. – Люди повинні знати, які є програми, скільки на них використано коштів і хто отримав таке житло».

На засіданні колегії обговорено ініціативу голови ОДА створити на Прикарпатті екологічну поліцію. Ідею про започаткування в області такої структури, яка буде існувати на засадах самофінансування і підпорядковуватиметься територіальним громадам, підтримали в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. За словами ректора цього вишу Євстахія Крижанівського, у вузі готують фахівців з екології, які можуть організувати і провадити роботу екологічної поліції. Коломийський міський голова Ігор Слюзар сказав, що у них питанням «наведення порядку зі сміттям» опікується комунальне підприємство «Муніципальна дружина», а тому створювати екологічну поліцію недоречно.

Своєю чергою Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус поділився досвідом роботи муніципальної інспекції, яка також працює як комунальне підприємство, наповнюючи штрафами міську казну. На важливості цього питання наголошував і заступник голови-керівник апарату ОДА Роман Струтинський.

«Рішення про створення екологічної поліції радикальне, але воно потрібне, – наголосив у обговоренні перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк. – Потрібне, в першу чергу, для того, щоб навести порядок на місцях. На теренах нашої області створити таку екологічну поліцію ми можемо як пілотний проект».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА