друкувати


Учасники «Мого міста»: Зміна дати Дня міста суперечить міжнародній практиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-30 10:30:37

Зміна дати відзначення Дня міста Івано-Франківська суперечитиме історичній достовірності і міжнародним традиціям, - переконані відомі місцеві краєзнавці, учасники товариства «Моє місто» Михайло Головатий та Зіновій Федунків, які висловили свою позицію вчора, в ході конференції, організованої з даного приводу активістами обласної структури УНП.

Як стверджує пан Федунків, в усьому світі днем заснування міста прийнято вважати дату першої згадки про населений пункт в документах. Таким документом є опублікований в польському історичному джерелі 1858 року привілей мешканцям Станиславова, підписаний 7 травня 1662 року засновником міста коронним гетьманом Анжеєм Потоцьким. В зазначеному документі, зокрема вперше згадується назва міста і окреслюється його локація, що не мало важливо, оскільки в Польщі, поблизу Варшави також є містечко Станиславів і його часто плутають з нашим містом. «Через десять, двадцять чи тридцять років, - говорить пан Федунків, - з’являться інші документи, які доведуть, що наше місто є старшим, проте поки що їх не знайдено».

Зі слів М.Головатого, всі інші документально закріплені дати є програшними для міста, оскільки вони пізніші. Так, скажімо, якщо відзначати День міста 14 серпня, коли привілей про надання Магдебурзького права був підписаний королем Яном-Казиміром, проте тоді роком заснування міста слід вважати не 1662, а 1663. «Історичні пошуки тривають, - зазначає історик, - в різних джерелах, навіть польських ХІХ століття, називаються дати і 1611, і 1644, і 1626, проте жоден з істориків, який їх згадував, не назвав історичного документу, в якому вони фігурували».

Автор: Сергій БІЛИЙ