друкувати


М.Грицан: Ентузіазм учителів допомагає долати проблеми

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-29 09:30:57

У десятьох загальноосвітніх закладах міста Коломиї навчається більше шести тисяч учнів, а в 14 дитячих навчальних закладах виховується понад дві тисячі дошкільнят. Високоякісні знання і перші ази наук їм допомагають здобувати понад тисячу вчителів та вихователів. Про освітню мережу Коломиї, особливості загальноосвітньої, дошкільної та позашкільної освіти розмовляємо з начальником управління освіти Коломийської міської ради Марією Грицан.

— Маріє Миколаївно, розкажіть детальніше про коломийські школи.

— За ті чотири з половиною роки, які я перебуваю на посаді начальника управління освіти, зроблено ряд реорганізацій. У місті функціонує десять навчальних закладів, це загальноосвітні школи, гімназія та природничо-математичний ліцей.

Природничо-математичний ліцей створили три роки тому для того, щоби діти з природничо-математичними здібностями мали можливість здобувати високоякісну освіту та розвивати свої природні нахили. Також у місті є дві спеціалізовані школи: одна — з поглибленим вивченням англійської мови, друга — з поглибленим вивченням іноземних мов. Там вивчають  французьку й англійську мови, в планах — ввести до переліку шкільних дисциплін італійську і польську.

Гімназія ім. Михайла Грушевського апріорі є гуманітарною за напрямом, проте як новітній заклад теж має певні досягнення з предметів природничо-математичного циклу. 1992 року на території гімназії на честь 100-річчя відкриття першого українського класу при польській гімназії встановили пам’ятник Михайлові Грушевському. Це перший пам’ятник цьому громадському діячеві, який спорудили на території України. Архітектори — подружжя Володимир і Галина Римари.

Так склалося, що гімназія ім. М. Грушевського діє лише 20 років. Проте спеціалізована школа №1 ім. В. Стефаника від початку свого створення була гімназією. В колі відомих випускників, зокрема Дмитра Павличка, Романа Іваничука та інших, ведуться розмови про повернення цьому навчальному закладові статусу гімназії саме до ювілею. Цього року заклад святкуватиме своє 150-річчя. За цей час у ньому навчалися Михайло Павлик, Василь Стефаник, Лесь Мартович і багато відомих людей. У школі поглиблено вивчають англійську та німецьку мови. Її учні з проектом «Видатні письменники Прикарпаття — наші випускники» зайняли перше місце на обласному конкурсі проектів «Я громадянин України». Школу названо ім’ям Василя Стефаника, тому творчий, життєвий шлях і генеалогічне дерево письменника тут дослідили досконало. Всі зібрані матеріали вмістили у величезний том, який планують видати окремою книжкою.

Також хочемо реорганізувати загальноосвітню школу №6 у школу з технологічним профілем. На базі закладу вже працює багато різних гуртків: писанкарства, ткацтва, вишивки, бісероплетіння тощо. В Коломиї споконвіків була дуже гарна школа гончарства, яка славиться власною технікою випалювання виробів з кераміки. І саме на базі ЗШ №6 працює гурток гончарства, який веде голова районного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Сергій Никорович. Наступного року на базі цієї ж школи плануємо створити ще й гурток автосправи.

— Чи вистачає закладів дошкілля для забезпечення потреб міста?

— В місті діє 14 дошкільних навчальних закладів, два з них у складі навчально-виховних комплексів та один приватний. Дошкільною освітою охоплено 82% дітей, це дуже високий показник в області. Крім того, майже всі діти п’ятирічного віку теж охоплені навчанням. Для цього створили два класи з підготовки до школи в природничо-математичному ліцеї і в загальноосвітній школі №4 для тих дітей, які не відвідували дитсадки.

— Якими здобутками у дошкіллі можете похвалитися?

— Що доброго у нас в дитсадках? Те, що є система роботи, яка працює вже не перший рік, створено певні умови, тому що в багатьох ДНЗ текли дахи, не було тепла. За останні роки реконструювали систему опалення, в чотирьох садках перекрили дахи — в ДНЗ №7, №17, №20, №16.

Наші дитсадки, окремо завідувачі, методисти та цілі колективи є переможцями різноманітних обласних конкурсів і не тільки. Наприклад, завідувач дитсадка №3 Мирослава Стефурак нагороджена грамотою Кабінету Міністрів України.

— А за якою методикою виховують і навчають дітей садки міста Коломиї?

— Всі дошкільні заклади з 2009 року впроваджують нову базову програму розвитку дитини «Я в світі». У навчально-виховному комплексі №20 «Світлячок» дітей-п’ятиліток готують до школи за програмою «Впевнений старт». Дошкільний заклад №3 «Берізка» впродовж десяти років надає особистісно-орієнтовану освіту дітям від трьох до п’яти років за програмою «Крок за кроком».

Крім того, всі ДНЗ міста впроваджують різноманітні методики виховання, беручи до уваги умови закладу та рівень розвитку своїх вихованців. Зокрема, втілюють у життя ідеї Софії Русової, Василя Сухомлинського, Марії Монтессорі, Миколи Єфименка тощо.    

— Охоплення дітей позашкільною освітою — невід’ємна частина високоякісного навчально-виховного процесу...

— Позашкілля теж торкнулася реорганізація. У нас була станція юних техніків і натуралістів, тепер маємо центр науково-технічної творчості учнівської молоді. На базі цього закладу діють гуртки технічного, екологічного і натуралістичного напрямів. На перспективу плануємо організувати гурток квіткового дизайну.

Також працює Будинок дитячо-юнацької творчості, який налічує 62 гуртки. Крім того, маємо станцію юних туристів та дві спортивні школи. Зокрема у спортивній школі №2 плануємо реконструювати басейн. До речі, в школі № 6 рік тому переобладнали басейн, тепер учні перших-четвертих класів усіх шкіл міста відвідують згідно з графіком уроки плавання.

Якщо говорити про станцію юних туристів, уже два роки проводимо туристичні змагання — дводенні семінари з виїздом та ночівлею на природі.

— І насамкінець: які проблеми й перспективи розвитку освіти Коломиї?

— Проблем більше, аніж хотілося б. Так уже склалося впродовж кількох років, що міста, такі як Коломия, не можуть забезпечити себе фінансами, що їх виділяють на життєдіяльність міста та його навчальних закладів. і це основна проблема, бо недофінансування освіти має негативні наслідки. Тому всі наші досягнення маємо завдяки ентузіазму та високій професійності наших вчителів.                                 

Звичайно, деякі школи та дошкільні заклади Коломиї потребують капітальних ремонтів. Завдяки обласному управлінню освіти всі школи міста комп’ютеризовано. Однак частина комп’ютерних класів уже застаріла. Про поновлення можемо лише мріяти. Потребують  поповнення і бібліотечні фонди. Хоча інтернет уже є в кожній шкільній бібліотеці, проте цього недостатньо, необхідно, щоби всі діти мали доступ до всесвітньої мережі.  

Ще одне бажання-мрія — щоби в кожній школі були спортивні майданчики з штучним покриттям. Адже такий маємо лише в ЗШ №8. Також не всі спортивні зали закладів міста відповідають сучасним вимогам та мають відповідну матеріально-технічну базу. Тож цього року будемо працювати над поліпшенням спортивної бази шкіл.

При всіх негараздах, які є в нашій державі, при тій фінансовій скруті закладів освіти Коломиї освітяни міста впевнено дивляться в майбутнє, виховують, навчають дітей та готують їх до самостійного життя. Адже майбутнє нашої держави залежить від тих, хто тепер сидить за шкільними партами. А тут права на помилку ми не маємо.

Автор: Ольга МОНЧУК
Джерело: Газета "Галичина"