друкувати


Рятувальна авіація: Вертольоти є, а платити за них нікому

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-29 11:30:55

Івано-Франківщина стане однією з областей, де впроваджуватиметься пілотний проект з авіаційного рятування.

Як стало відомо з обізнаних джерел, в рамках проекту на допомогу прикарпатським рятувальникам надійде два рятувальних гелікоптери, які використовуватимуться за дорученням управління МНС та Територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Вертольоти надала рятувальна служба «Українські ангели». Дана структура є своєрідним винаходом міністра з питань надзвичайних ситуацій Віктора Балоги та начальника департаменту рятувальної авіації МНС Євгена Червоненка, яка має використовувати гвинтокрилі машини, що перебувають у приватній власності українських багатіїв, для потреб рятувальників.

Як повідомили нам в Територіальному центрі екстреної медичної допомоги, на 30-31 березня заплановане проведення учбово-тренувальних польотів гелікоптерів, а 1 квітня відбуватиметься презентація нового проекту на базі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, де вже майже завершено роботи з обладнання вертолітного майданчика.

Втім, наразі питання застосування рятувальної авіації ставить занадто багато питань. Наразі невідомо, на чиєму балансі перебуватимуть гелікоптери, хто оплачуватиме роботу пілотів та обслуговуючого персоналу тощо. Адже ні в бюджеті обласного управління охорони здоров’я, ні в кошторисі УМНС не закладено кошти на фінансування відповідних витрат.

Автор: Сергій БІЛИЙ