друкувати


Військовослужбовці удосконалили польовий вишкіл

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-26 09:00:33

Згідно з планом бойової підготовки 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України в частинах безпосереднього підпорядкування впродовж двох тижнів проходять контрольні заняття з предметів бойової навчання, як підсумок одиночної підготовки військовослужбовців.

Зокрема, цього тижня воїни-десантники 80 окремого аеромобільного полку виконували вправи стрільб з озброєння БТР-80 та стрілецької зброї. Також згідно з визначеними завданнями з ними проводилися заняття з тактичної, тактико-спеціальної підготовки та військової топографії.

За словами тимчасово виконуючого обов’язки заступника командира полку підполковника Володимира Шворака десантники із поставленими завданнями справляються.

– Цей захід ми спланували таким чином аби охопити навчанням якомога більшу кількість військовослужбовців. Зараз на полігоні перебувають військовослужбовці двох аеромобільно-десантних батальйонів і перед кожним поставлено чіткі завдання. Сьогодні можу повідомити, що 1-й аеромобільно-десантний батальйон загалом із своїм завданням упорався. На досить високому рівні проведено заняття з вогневої підготовки на БТР-80, під час якого зміни, виходячи на позначені вогневі позиції, набули практичного досвіду у стрільбі з його озброєння: стрілецької зброї для спеціалістів і зброї для командирів відділень та стрільців. Результати польового виходу 2-го аеромобільно-десантного батальйону стануть відомі наступного тижня, після того, як проведемо контрольні заняття з основних дисциплін та підіб’ємо підсумки за їхніми результатами, – наголосив офіцер.

Варто зазначити, що основну увагу під час занять польового виходу було зосереджено на ролі молодших командирів у підготовці особового складу підрозділів до виконання вправ. До речі, у цій частині сержанти у переважній більшості – строковики. І, як пояснив підполковник Володимир Шворак, вони відбиралися за морально-діловими якостями на початку служби та пройшли підготовку в навчальному центрі «Десна».

Для проведення занять з вогневої підготовки використовувалися різні ділянки загальновійськового стрільбища. Так, під час виконання вправ контрольних стрільб зі стрілецької зброї військовослужбовці 2-го аеромобільно-десантного батальйону, які прослужили у війську майже рік впевнено уражали мішені в заданому секторі стрільби . За словами керівника стрільб старшого лейтенанта Олега Апостола особовий склад відстрілявся на «добре» та «відмінно». Що й не дивно, адже за час проведений на полігоні вони мали можливість поетапно відточувати свою стрілецьку майстерність і навіть сильний поривчастий вітер на стрільбищі не заважав їм влучати у цілі. Натомість, військовослужбовці, які чекали на свою зміну, на розгорнутих навчальних місцях під керівництвом сержантів вправлялися у неповному розбиранні та збиранні штатної зброї, алгоритму своїх дій під час виходу на вогневі позиції, киданні навчальних гранат, орієнтуванні на місцевості і визначення цілей та орієнтирів у секторі стрільби .

Крім цього на автодромі були сплановані й заняття з водіння Газ-66, які проходили під керівництвом начальника автомобільної служби полку капітана Миколи Грицейчука. Офіцер зазначив, що вправу «Водіння по обмежених проїздах» виконували 40 водіїв, які впевнено долали штучні перешкоди на 800-метровому маршруті навчальної ділянки.

– Військовослужбовці загалом впевнено долали вузькі проїзди, виїжджали на естакаду, упоралися із, так званою «вісімкою», проїжджали рампу завантаження на залізничні платформи і це при тому, що виконання вправи було обмежено у часі. Хочу відмітити добру підготовку юнаків, які пройшли навчання у школах ТСОУ, одразу помітно, що вони отримали добрі теоретичні знання та набули практичний досвід — 12 з них отримали оцінку «відмінно».

Слід додати, що цього тижня у військових частинах та підрозділах 13 армійського корпусу до занять з бойової підготовки на полігонах залучалося майже 600 військовослужбовців, а поблизу пункту постійної дислокації – близько 400.

Під час польових виходів військовослужбовці механізованих підрозділів 128-ї та 51-ї окремих механізованих бригад виконували стрільби з озброєння БМП. Воїни-танкісти 128-ї омбр виконували вправи стрільб з озброєння танка штатним артилерійським пострілом, а особовий склад танкових підрозділів 51-ї омбр стріляли вкладним стволом. Загалом, найінтенсивніші заняття тривали на стрільбищах. Всі військовослужбовці, які залучалися до польових виходів, виконали різноманітні вправи контрольних стрільб зі штатної стрілецької зброї.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ