друкувати


Бензин же потягне за собою і ціни на продукти харчування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-03-24 12:45:27

Зростання цін на нафту на світових ринках привело до подорожчання бензину, а ріст вартості палива ще позначиться на цінах на продукти харчування, заявляють аналітики ринку.

Після того, як військова коаліція США, Франції, Великобританії і інших країн початку бомбардування в Лівії, лівійський лідер Муаммар Каддафи пообіцяв "довгу війну". Тим самим пропозиція "чорного золота" від третього за об'ємом виробника в Африці виявилася під загрозою, повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

На тлі ситуації в Лівії й інтервенцій по знеціненню єни за останні п'ять робочих днів котирування нафти марки Brent виросли на 6% до 4, 71 за баррель. Середня ціна літра бензину марки А-95 за цей період виросла на 0,3% до 9,57 грн.

Експерти "Forex Club" вважають, що на тлі міжнародної військової операції буде короткостроковий ріст вартості нафти на світовому ринку до 8, 5 за баррель. Відповідно, середня ціна 1 літра бензину марки А-95 в Україні може підвищитися до рівня 9,60 грн.

Ще більше подорожчання нафти потягне за собою ціни на бензин, мазут, дизпаливо і як наслідок - ціни на продукти харчування,- говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

У зв'язку із зростанням цін на нафту, переконаний аналітик, українцям варто чекати подорожчання продовольства.

Джерело: ТСН